Anđelina Džoli zabrinuta zbog izbjeglica

Po njenoj ocjeni, odluke Savjeta bezbjednosti UN-a se ignorišu, "ratni zločini su svakodnevni, a susjedne zemlje trpe veliki teret izbjeglica"
0 komentar(a)
Anđelina Džoli, Foto: Reuters
Anđelina Džoli, Foto: Reuters
Ažurirano: 29.08.2014. 15:17h

Ambasadorka dobre volje UN-a Anđelina Džoli, izrazila je zabrinutost zbog rastućeg broja izbjeglica iz Sirije, iz koje je otišlo više od tri miliona ljudi.

"Ta tri miliona izbjeglica ne predstavljaju samo novi statistički podatak, već znak kolektivnog neuspjeha da se okonča građanski rat u Siriji", rekla je Anđelina Džoli, prenosi Visoki komesarijat za izbjeglice.

Po njenoj ocjeni, odluke Savjeta bezbjednosti UN-a se ignorišu, "ratni zločini su svakodnevni, a susjedne zemlje trpe veliki teret izbjeglica".

"Pored toga, mnoge sirijske izbjeglice stradaju u Sredozmenom moru dok pokušavaju da se domognu Evrope", rekla je Džoli i dodala da su neophodni novi pokušaji za okončanje rata i za pomoć izbjeglicama.

Ured UN za humanitarna pitanja ocjenjuje da je pomoć treba poslati i za 11 miliona stanovnika ratom zahvaćene Sirije, od čega je 4,7 miliona u nepristupačnim područjima.

UN dodaju je 241.000 ljudi koji su pod opsadom zaraćenih strana, lišeno bilo kakve pomoći.

U trogodišnjem građanskom ratu u Siriji poginulo je više od 191.000 ljudi.

Bonus video: