Obama: Rusija odgovorna za nasilje u Ukrajini

"Rusija je namjerno i kontinuirano kršila suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine i nove slike ruskih snaga na ukrajinskoj teritoriji otkrivaju taj plan čitavom svijetu"
2 komentar(a)
Ažurirano: 29.08.2014. 10:20h

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Barak Obama optužio je Rusiju da je odgovorna za talas nasilja u istočnoj Ukrajini, prenosi radio Slobodna Evropa pozivajući se na svjetske medije.

On je istakao da su borbe u tom dijelu zemlje posljedica "duboke umiješanosti Rusije", te je dodao da novi satelitski snimci to i dokazuju.

Rusija negira tvrdnje NATO da se više od 1.000 pripadnika ruskih trupa bori na strani proruskih separatista. Iz Kremlja optužuju Kijev da napada sopstveni narod.

Prema riječima Obame, pobuna na istoku Ukrajine nije stvorena iznutra, već je vođena iz Rusije.

"Separatisti su obučavani u Rusiji, naoružavani su u Rusiji, finansirani su iz Rusije. Rusija je namjerno i kontinuirano kršila suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine i nove slike ruskih snaga na ukrajinskoj teritoriji otkrivaju taj plan čitavom svijetu", rekao je Obama na pres konferenciji u Vašingtonu.

On je, međutim, ponovo isključio mogućnost vojnog odgovora Sjedinjenih Američkih Država. Dodao je da će Rusija snositi "još veću cijenu i posljedice" zbog svojih akcija u Ukrajiini.

O ukrajinskoj krizi Obama će iduće sedmice razgovarati sa evropskim zvaničnicima i čelnicima NATO na samitu u Velikoj Britaniji.

Ukrajinska vlada potvrdila je u četvrtak da su pobunjenici, koje su opisali kao "ruske trupe", zauzeli grad Novoazovsk. Kijev je saopštio da je povukao oružane snage kako bi sačuvao živote, te da se ukrajinska vojska pregrupisala kako bi branila strateški važana lučki grad Mariupolj.

Proruski pobunjenici već nedjeljama pokušavaju da se probiju dalje na sjever donjecke oblasti, gdje su gotovo potpuno opkoljeni od strane ukrajinske vojske.

U posljednja četiri mjeseca, koliko traju sukobi u Ukrajini, poginulo je više od 2.000 ljudi.

Galerija

Bonus video: