Amerikanci se više sada plaše za ekonomiju nego 2009.

Oko 42 odsto ispitanika kaže da danas ima manju platu i uštedjevinu nego prije Velike recesije koja je počela krajem 2007. godine
3 komentar(a)
Njujork, Foto: Reuters
Njujork, Foto: Reuters
Ažurirano: 28.08.2014. 10:35h

Bojazan Amerikanaca za ekonomiju njihove zemlje sada je veća nego po samom okončanju Velike recesije, i to uprkos jačanju berze, padu stope nezaposlenosti i privrednom rastu koji je ide ka potpunom oporavku.

Kako pokazuju rezultati istraživanja javnog mnenja Univerziteta Rutgers, 71 odsto ispitanika smatra da je recesija trajno usporila ekonomiju. Slična Rutgersova anketa iz novembru 2009. godine - pet mjeseci pošto se Velika recesija zvanično završila, pokazala je da je samo 49 odsto Amerikanaca smatralo da je kriza prouzrokovala trajnu ekonomsku štetu.

Tada je stopa nezaposlenosti bila 9,9 odsto, a sada je 6,2 odsto. Asošiejted pres pisse da je sporost oporavka koji je ušao u šestu godinu, smanjila povjerenje i usporila povratak platežne moći koju su građani imali prije no što je američka ekonomija doživjela najstrašniji udarac od vremena Velike ekonomske krize iz 1930-ih godina.

Oko 42 odsto ispitanika kaže da danas ima manju platu i uštedjevinu nego prije Velike recesije koja je počela krajem 2007. godine. Samo sedam odsto ispitanih kaže da im je sada značajno bolje nego tada.

Bonus video: