Rusija ukida sankcije Iranu?

"Uprkos tome što se pregovori odvijaju sa poteškoćama, postoji mogućnost zadovoljenja svih integralnih prava Irana..."
82 pregleda 10 komentar(a)
Sergej Lavrov, Foto: Reuters
Sergej Lavrov, Foto: Reuters
Ažurirano: 28.08.2014. 07:42h

Rusija je saopštila da je zahvaljujući pregovorima međunarodne zajednice i Irana o nuklearnom programu došlo do mogućnosti ukidanja sankcija protiv Teherana.

Iranski ministar spoljnih poslova Mohamed Džavad Zarif će se sjutra u Moskvi sastati sa svojim ruskim kolegom Sergejem Lavrovim kako bi razgovarali o pregovorima sa svjetskim silama oko spora vezanog za nuklearne ambicije Irana, prenio je Rojters.

"Uprkos tome što se pregovori odvijaju sa poteškoćama, postoji mogućnost zadovoljenja svih integralnih prava Irana kao države potpisnice Sporazuma o neširenju nuklearnog naoružanja, uključujući pravo na obogaćivanje uranijuma i ukidanje sankcija", navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

"Pretpostavljamo da će sve strane koje učestvuju u pregovorima pokazati političku volju za postizanje konačnog, obostrano prihvatljivog dogovora, koji će omogućiti vraćanje potpunog povjerenja međunarodne zajednice u miroljubive namjene iranskog nuklearnog programa", navodi rusko Ministarstvo.

Šest svjetskih sila - SAD, Rusija, Njemačka, Kina, Britanija i Francuska - i Iran nisu uspjeli da do zacrtanog roka, 20 jula, postignu sveobuhvatni sporazum o tome da Iran ograniči svoje nuklearne aktivnosti u zamjenu za ublažavanje sankcija.

Dogovorili su se, međutim, da produže pregovore za četiri mjeseca, a rusko Ministarstvo je izrazilo nadu da bi sporazum ipak mogao da bude postignut najkasnije u novembru.

Bonus video: