Hakeri upali u dva američka bankarska sistema

"Blumberg" i list "Volstrit DŽornal", koji je takođe izvjestio o hakovanju, ali nije naveo da iza toga stoje Rusi
1 komentar(a)
Haker, Foto: Shutterstock
Haker, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 28.08.2014. 07:15h

Hakeri za koje se vjeruje da su iz Rusije, upali su u sisteme banke "JP Morgan Čejs" i još jedne američke banke, zbog čega je pokrenuta federalna istraga.

Agencija "Blumberg" je, citirajući dva izvora upoznata sa istragom, navela da američki FBI ispituje slučaj kako bi utvrdio da li on predstavlja osvetu zbog sankcija SAD protiv Rusije, uvedenih zbog podrške zvanične Moskve proruskim snagama na istoku Ukrajine, prenijela je agencija AFP.

"Blumberg" i list "Volstrit DŽornal", koji je takođe izvjestio o hakovanju, ali nije naveo da iza toga stoje Rusi, objavili su kako nije poznato kakvu su štetu hakeri počinili, niti kakve su podatke možda ukrali.

Prema pisanju "Blumberga", hakeri su pokazali visok nivo vještina time što su probili nekoliko nivoa odbrane kompjuterskog sistema "JP Morgana", "što je podvig za koji je više stručnjaka za bezjbednost potvrdilo da prevazilazi mogućnost običnih hakera".

Istražni organi, među kojima su i pripadnici američke Nacionalne bezbjednosne agencije, provjeravaju da li je hakerski napad potekao iz Rusije ili istočne Evrope.

Bonus video: