Tepco osuđen da plati 365.000 eura porodici samoubice

Tepco se danas "izvinio narodu zbog uznemiravanja" i izrazio saučešće porodici žrtve ali nije komentarisao presudu ni da li će podnijeti žalbu na odluku suda
0 komentar(a)
Fukušima, Foto: Rojters
Fukušima, Foto: Rojters
Ažurirano: 26.08.2014. 08:42h

Operater japanske nuklearne centrale u Fukušimi osuđen je danas da plati 49 miliona jena (365.000 eura) odštete porodici jedne osobe koja se ubila zbog loših životnih uslova poslije nuklearne katastrofe prije tri godine.

Japanski sud je prvi put uvažio tužbu porodice žrtve, dok je operater Fukušime Tokio elektrik pauer (Tepco) naveo da su posljedice nuklearne nesreće "samo jedan od brojnih razloga" koje su dovele do pogoršavanja mentalnog stanja žrtve.

Hamako Vatanabe (58) izvršila je samoubistvo tako što se polila benzinom i zapalila u julu 2011. godine. Ubila se poslije povratka u svoj dom u Kavamiti, gradu udaljenom 40 kilometara od nuklearne centrale. Taj grad je evakuisan u aprilu poslije nuklearne katastrofe u martu iste godine.

Tepco se danas "izvinio narodu zbog uznemiravanja" i izrazio saučešće porodici žrtve ali nije komentarisao presudu ni da li će podnijeti žalbu na odluku suda.

Suprug preminule i još tri rođaka podnijeli su tužbu tražechi 91,16 miliona jena (680.000 eura) odštete od operatera Fukušime.

Tepco je ranije platio odštetu drugoj porodici jedne osobe koja se ubila, ali putem vansudskog poravnanja, prenose danas japanski mediji.

Oko 125.000 ljudi i dalje ne živi u svojim kućama koje su napustili zbog radioaktivnog zagađenja oko nuklearnog postrojenja u Fukušimi, koji je oštećen ogromnim cunamijem 11. marta 2011. godine na sjeveroistoku japanskog arhipelaga.

Bonus video: