Sezona lova na pacove na vrhuncu

Svu svoju lovinu ovi stanovnici Kambodže izvoze u Vijetnam, a na vrhuncu sezone lova jedan trgovac izveze do dvije tone mesa svakog jutra
1 komentar(a)
Rattus argentiventer, pacov iz pirinča, Foto: Wikimedia
Rattus argentiventer, pacov iz pirinča, Foto: Wikimedia
Ažurirano: 25.08.2014. 16:50h

U Kambodži je toku jedinstvena "žetva" tokom koje desetine hiljada poljskih pacova upada u klopke postavljene na pirinčanim poljima, donoseći rast na izvoznom tržištu mesa poljskih glodara.

Iako se u mnogim društvima smatraju za prenosioce bolesti, pacovi sa pirinčanih polja (Rattus argentiventer) u Kambodži važe za zdrav delikates, prenosi BBC.

Sezona lova na pacove je na vrhuncu nakon žetve pirinča u junu i julu, kada te životinje ostaju bez hrane na poljima provincije Kompong Čam, šezdesetak kilometara udaljene od prijestonice Pnom Pena.

Manjak hrane vremenski se poklapa sa sezonskim kišama, koje primoravaju glodare da bježe u brda gdje ih čekaju klopke, kaže lokalni farmer Čoun Čim, koji postavlja 120 klopki svake večeri.

On objašnjava da postoji velika razlika između poljskih pacova, koje u Kambodži love i kuvaju, od njihovih urbanih rođaka, naglašavajući da se različito hrane, kao i da su gradski pacovi prljavi i nepodesni za ishranu zbog čega ih i ne love.

Kad je lovina dobra, seljak može da ulovi i do 25 kilograma pacova za noć. On kaže da ukus mesa pacova podsjeća na svinjetinu, iako to nije njegova omiljena hrana.

"Prodajemo pacove i za taj novac kupujemo ribu", kaže drugi lovac na poljske glodare.

Svu svoju lovinu ovi stanovnici Kambodže izvoze u Vijetnam, a na vrhuncu sezone lova jedan trgovac izveze do dvije tone mesa svakog jutra.

U posljednjih 15 godina, navodi BBC, biznis je gotovo udesetostručen, pa je tako meso pacova nekada prodavano za manje od 20 centi za kilogram, a sada može da se zaradi 2,5 dolara za kilo, s tim što zahtjevi uvoznika rastu svake godine.

Pored direktne koristi od izvoza pacova, lov na te životinje doprinosi i zaštiti pirinčanih polja od štetočina, rekli su u Ministarstvu poljoprivrede u Pnom penu.

Bonus video: