Ferguson: Otac ubijenog tinejdžera poziva na mir

On je naveo i da su majka ubijenog tinejdžera Lesli Mekspaden i drugi članovi porodice juče po prvi put imali mogućnost da vide Majklovo tijelo
0 komentar(a)
Majkl Braun, Ferguson, Foto: Beta/AP
Majkl Braun, Ferguson, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 25.08.2014. 10:56h

Majkl Braun stariji, otac afroameričkog tinejdžera koga je u Fergusonu ubio bijeli policajac, pozvao je na mir u danu kada njegov sin treba da bude sahranjen.

Više od dvije sedmice od ubistva njegovog 18-godišnjeg sina Majkla Brauna, koji je u trenutku smrti bio nenaoružan, organizuju se protesti koji su više puta prelazili u nasilje i obračune sa policijom.

"Mir je jedino što želim, to je sve što tražim", rekao je juče Majkl Braun stariji stotinama okupljenih ljudi u najvećem parku u Sent Luisu tokom manifestacije na kojoj je pružena podrška miru", prenosi AP.

Na skupu je govorio poznati baptistički sveštenik i aktivista za ljudska prava Al Šarpton, koji se pridružio apelu za mir.

"Ne želimo da se desi bilo šta što bi moglo da ukalja ime Majkla Brauna", rekao je Šarpton, koji će, kako je najavljano, održati govor na sahrani.

On je naveo i da su majka ubijenog tinejdžera Lesli Mekspaden i drugi članovi porodice juče po prvi put imali mogućnost da vide Majklovo tijelo.

Mekspaden se pojavila na bini i uzela mikrofon, nakon čega je počela da plače i pokrila lice rukom, a okupljeni su počeli da uzvikuju poruke ljubavi njoj i njenoj porodici.

Na skupu su govorili i roditelji Trejvona Martina, afroameričkog tinejdžera koga je 2012. na Filadelfiji nenaoružanog ubio Džordž Cimerman, tvrdeći potom da je to učinio u samoodbrani.

Cimerman je kasnije oslobođen krivice što je izazvalo proteste u nekoliko američkih gradova, podsjeća AP.

Martinovi roditelji su pozvali masu da usmjere svoj bes i nezadovoljstvo u akciju, zahtijevajući bolje obrazovanje za mlade i mjere za očuvanje porodičnih vrijednosti.

Velika porota je počela sa proučavanjem najvažnijih dokaza za vođenje istrage o okolnostima smrti Majkla Brauna, a okružni tužilac smatra da bi to moglo da traje do sredine oktobra.

Mnogi strahuju da bi na ulicama Sent Luisa i predgrađa Ferguson ponovo mogao da zavlada haos ukoliko porota zaključi da ne postoje dokazi za odgovornost bijelog policajca Darena Vilsona (28) koji je upucao tinejdžera.

Administracija američkog predsjednika Baraka Obame je juče saopštila da će sahrani danas prisustvovati tri visoka zvaničnika Bijele kuće.

Bonus video: