Građani Nove Kaledonije glasali protiv nezavisnosti od Francuske; Makron: Ponosan sam

Izborna komisija je navela da je bio ogroman odziv birača, 80,63 odsto
80 pregleda 0 komentar(a)
Nova Kaledonija, referendum, Foto: Beta-AP
Nova Kaledonija, referendum, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 04.11.2018. 14:54h

Na referendumu o samoopredjeljenju u francuskoj prekomorskoj teritoriji Novoj Kaledoniji, 56,4 odsto građana se izjasnilo protiv nezavisnosti, dok je 43,6 odsto bilo za otcjepljenje, saopštila je danas tamošnja izborna komisija konačne rezultate glasanja.

Rezultat protiv nezavinosti je veći od prognoza prema ranijim anketama.

Izborna komisija je navela da je bio ogroman odziv birača, 80,63 odsto.

Francuski predsjednik Emanuel Makron, koji je u maju bio u posjeti toj teritoriji u Pacifiku, izjavio je da je Francuska ponosna što je ta prekomorska teritorija odlučila da se ne otcijepi.

"Ponosan sam kao šef države što je većina stanovnika Nove Kaledonije izabrala Francusku", rekao je Makron u televizijskom obraćanju i dodao da postoji samo jedan put, "put dijaloga".

Premijer Francuske Eduar Filip trebalo bi uskoro da posjeti tu francusku prekomorsku teritoriju.

Nova Kaledonija je bila kolonija Francuske, a kasnije je dobila status prekomorske teritorije. Centralne vlasti u Francuskoj i lokalne vlasti Nove Kaledonije 1999. godine postigle su sporazum o široj autonomiji te teritorije.

Nova Kaledonija je arhipelag u Pacifiku. Nalazi se 1.210 kilometara istočno od Australije i 16.136 kilometara od matične Francuske. Ima oko 270.000 stanovnika, od kojih 40 odsto čine pripadnici zajednica domorodaca Kanak, a 27 odsto su Evropljani.

Galerija