Nova generacija raketa i bespilotnih letjelica u Iranu

Iran je proizveo i krstareću raketu Nasr-e-Basir čiji domet nije objelodanjen samo je rečeno da djeluje "tiho, bez zvuka"
6 komentar(a)
Raketa, Foto: Reuters
Raketa, Foto: Reuters
Ažurirano: 24.08.2014. 08:29h

Iran je proizveo novu generaciju raketa kratkog dometa za podmornice i bespilotne letjelice, prenosi danas iranska agencija IRNA. Agencija navodi da raketa namijenjena podmornicama tipa Gadir ima domet od 100 kilometara i da je dizajnirana za uništavanje pomorskih ciljeva.

Iran je proizveo i krstareću raketu Nasr-e-Basir čiji domet nije objelodanjen samo je rečeno da djeluje "tiho, bez zvuka". Vlasti u Teheranu su predstavile i dva nova tipa bespilotnih letjelica - Karar-4, bespilotni avion bombarder koji je sposoban da nosi različite bombe i da leti na visokoj nadmorskoj visini.

Druga letjelica je Mohadžer-4, koja može da pravi mape za vojne i civilne potrebe. Iranski mediji dodaju da je iranski predsjednik Hasan Rohani prisustvovao ceremoniji promocije oružja. Teheranske vlasti redovno objavljuje izvještaje o svom vojnom napretku, ali se ti navodi ne mogu provjeriti iz nezavisnih izvora.

Bonus video: