nije bilo vatre

Novi protesti u Fergusonu zbog ubistva tinejdžera, podrška i policajcu

Francuska agencije izvijestila je da je policija sinoć bila uglavnom pasivna, za razliku od prethodnih noći
4 komentar(a)
Ažurirano: 17.02.2019. 17:43h

Protestni marševi povodom ubistva 18-godišnjeg tamnoputog Majkla Brauna u Fergusonu, predgrađu Sent Luisa u američkoj državi Misuri, zakazani su i za ovaj vikend, izvještava Frans pres, navodeći i da je zakazan miting podrške policajcu Darenu Vilsonu koji je 9. avgusta ubio nenaoružanog maloljetnika.

Tokom protekle noći u Fergusonu, gradiću sa 21.000 stanovnika, pretežno Afroamerikanaca, održane su do sada najmirnije demonstracije za dvije nedjelje, saopštile su tamošnje vlasti.

Francuska agencije izvijestila je da je policija sinoć bila uglavnom pasivna, za razliku od prethodnih noći kada je upotrebila suzavac i gumene metke da rastjera stotine demonstranata koji traže da Vilson bude optužen za ubistvo.

Ron Džonson, zadužen za bezbjednost u Fergusonu rekao je bilo malo incidenata u petak uveče, da nije bilo vatre, pucnjave, niti zaplijene oružja.

Nema naznaka da će se protesti proširiti na druge djelove SAD, ali se za danas planira održavanje marša u Njujorku i Vašingtonu, kao i "festivali mira" u Sent Luisu.

Na jednom protestu obratiće se Trejsi Martin, otac Afroameričkog tinejdžera Trejvona, ubijenog 2012. godine na Floridi.

Međutim, postoje i pristalice bijelog policajca, koji je kako je utvrđeno ispalio šest hitaca u Brauna.

Na društvenoj mreži "Fejsbuk" postoji stranica Podrške Daren Vilsonu u kom se njegove pristalice pozivaju da poštuju medije i izbjegavaju diskusije o pitanjima koja mogu da nanesu štetu pravnom položaju policajca.

Jedan korisnik "Fejsbuka" napisao je da je putovao blizu 800 kilometara na mitinge koji će danas i sjutra biti održani u Sent Luisu.

Sahrana ubijenog mladića biće održana u ponedjeljak i moguće je da će ona biti žarište novog protesta demonstranata koji zahtijevaju suđenje Vilsonu.

Galerija

Preporučujemo za Vas