PRIMJEĆENA ANOMALIJA

Eksplodirala raketa američkog Spejsiksa na probnom letu

Radilo se o verziji rakete Falkon 9 sa tri motora koji je u fazi ispitivanja, i treba da naslijedi prototip Spejsiks Grashoper (Grasshopper)
1 komentar(a)
SpaceX, Foto: Beta/AP
SpaceX, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 23.08.2014. 12:29h

Raketa privatne američke kompanije Spejsiks (SpaceX) eksplodirala je tokom probnog leta sa lokacije u Teksasu, saopštila je kompanija koja pokušava da proizvede letjelicu koja može da se vrati na Zemlju i da se više puta koristi. "Tokom leta, primjećena je jedna anomalija na letjelici i automatski se aktivirao sistem za samouništenje i okončao misiju", naveo je portparol kompanije Džon Tejlor.

Radilo se o verziji rakete Falkon 9 sa tri motora koji je u fazi ispitivanja, i treba da naslijedi prototip Spejsiks Grashoper (Grasshopper). Tejlor je rekao da je tokom cijelog probnog leta i tokom samouništenja letjelice ona ostala na svojoj određenoj putanji, i da niko nije povrijeđen niti je bio ugrožen.

Tejlor nije naveo o kakvoj nepravilnosti se radi, samo je rekao da je projektima istraživanja i razvoja, uočavanje anomalija tokom testiranja cilj programa, i da je današnja proba bila posebno kompleksna. Spejsiks je jedna od četiri kompanije koje je odabrala američka svemirska agencija NASA da proizvede letjelicu koja će moći da prevozi astronaute do Međunarodne svemirske stanice u okviru programa privatno-javnog partnerstva.

Ostale tri kompanije su Boing (Boeing), Sjera Nevada (Sierra Nevada) i Blu Oridžin (Blue Origin). Spejsiks je takođe zaključio ugovor od 1,6 milijardi dolara sa američkom Nasom da obavi ukupno 12 misija prevoženja zaliha do Međunarodne svemirske stanice, od kojih je tri leta već uspješno izvedeno.