SB UN osudio pogubljenje novinara Folija

U jednoglasno usvojenom saopštenju, 15-člani SB UN je naveo da to ubistvo "pokazuje brutalnost Islamske države"
1 komentar(a)
Džejms Foli, Foto: Reuters
Džejms Foli, Foto: Reuters
Ažurirano: 23.08.2014. 07:24h

Savjet bezbjednosti UN oštro je osudio "gnusno i kukavičko" pogubljenje američkog novinara Džejmsa Folija.

Folija su ubili pripadnici ekstremističke organizacije Islamska država.

U jednoglasno usvojenom saopštenju, 15-člani SB UN je naveo da to ubistvo "pokazuje brutalnost Islamske države Iraka i Levanta", organizacije koja je krajem juna promijenila ime u Islamska država.

"Članice Savjeta bezbjednosti su istakle da Islamska država mora biti poražena i da netolerancija, nasilje i mržnja koju predstavlja mora biti iskorijenjena", kaže se u saopštenju.

Odgovorni moraju da budu privedeni pravdi, naveo je Savjet bezbjednosti UN, pozivajući sve zemlje da sarađuju sa SAD, prenijela je agencija AFP.

Džihadisti Islamske države objavili su u utorak video snimak na kom se vidi kako, u znak odmazde za vazdušne napade SAD u Iraku, njihov pripadnik odrubljuje glavu Foliju (40), koji je nestao u Siriji u novembru 2012. godine.

Foli je nestao na sjeveru Sirije radeći kao novinar honorarac za agenciju AFP i bostonsku medijsku kompaniju "Global Post".

Na kraju snimka prikazan je i još jedan zarobljenik, identifikovan kao američki novinar Stiven Sotlof, a ekstremisti su upozorili da njegova sudbina zavisi od sljedećeg poteza američkog predsjednika Baraka Obame.

Bonus video: