SAD uvele sankcije zbog finansiranja talibana

Američko Ministarstvo finansija saopštilo je da sankcije pogađaju finansijske i rukovodeće mreže talibana, pokreta koji se bori protiv vlade u Avganistanu
3 komentar(a)
Talibani, Foto: Shutterstock
Talibani, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 21.08.2014. 20:05h

Sjedinjene Američke Države danas su uvele sankcije kompaniji koja finansira talibane i dvojici ključnih članova tog pokreta, označivši ih kao teroriste.

Američko Ministarstvo finansija saopštilo je da sankcije pogađaju finansijske i rukovodeće mreže talibana, pokreta koji se bori protiv vlade u Avganistanu.

Sankcije su uvedene kompaniji za transfer novca sa sjedištem u Pakistanu, "Basir Zardžmil Havala", kao i njenom vlasniku Hadžiju Abdulu Basiru, zbog pružanja finansijske i druge podrške talibanima.

Ta kompanija, sa sjedištem u jugozapadnoj pakistanskoj pokrajini Balučistan, dostavljala je novac talibanima u Avganistanu, a taj pokret je finansirala i koristeći pakistanske banke, navelo je američko ministarstvo.

Sankcije su uvedene i Kariju Rahmatu, talibanskom komandantu od februara 2010. za kojeg Ministarstvo kaže da je uzimao mito kako bi finansirao talibane i snabdjevao ih oružjem, prenio je AFP.

"Talibani nastavljaju da izvode terorističke napade protiv američkih snaga i nedužnih civila, zbog čega predstavljaju direktnu prijetnju američkim nacionalnim bezbjednosnim interesima", rekao je Dejvid Koen, podsekretar obavještajne službe za terorizam.

Sankcije podrazumijevaju zamrzavanje sve imovine navedenih u SAD i zabranjuju njihove transakcije s osobama u SAD.

Bonus video: