Umro pokretač akcije za prikupljanje novca za bolest ALS

Grifin je pokrenuo akciju polivanja hladnom vodom na društvenim mrežama pošto jedan njegov prijatelj boluje od te rijetke bolesti
0 komentar(a)
Ažurirano: 21.08.2014. 12:25h

Amerikanac Kori Grifin koji je pokrenuo akciju "polivanja ledenom vodom" na Fejsbuku za prikupljanje novca protiv amiotrofične lateralne skleroze (ALS) umro je za vrijeme ronjenja u Masačusetsu, prenose danas američki mediji.

Policija je navela da se 27-godišnji Grifin udavio tokom ronjenja jer ga je struja uvukla u dubinu ostrva Nantaket u američkoj saveznoj državi Masačusets.

Iznenadna smrt Grifina dogodila se nekoliko sati nakon što je prikupljeno nekoliko stotina hiljada dolara za istraživanje ALS-a.

Grifin je pokrenuo tu akciju na društvenim mrežama pošto jedan njegov prijatelj boluje od te rijetke bolesti.

Tu akciju su u posljednjih nekoliko nedjelja prihvatile poznate ličnosti poput Bila Gejtsa, Opre Vinfri, Marka Zakerberga, Sidnija Krozbija, Marte Stjuart, Džesike Albe i drugih, koje su se polivale ledenom vodom.

Akcija je postala svojevrsni fenomen na društvenim mrežama, a prema časopisu Forbsu, do sada je u njoj učestvovalo više od milion ljudi.

Amiotrofična lateralna skleroza je progresivna neurodegenerativna bolest koja pogađa neurone u mozgu i kičmenu moždinu. Degeneracija motoričkih neurona na kraju dovodi do njihovog odumiranja. Kada se to dogodi, mozak više nema kontrolu nad radom mišića, zbog čega pacijenti u posljednjem stadijumu bolesti ostaju potpuno nepokretni.

Bonus video: