OGLASILI SE POVODOM VUDVORDOVE KNJIGE

Bijela kuća negira da je Tramp "neupućen lider"

Knjiga koja će biti objavljena naredne sedmice zasnovana je na svjedočenjima "insajdera" iz administracije, intervjuima, bilješkama sa sastanaka, ličnim dnevnicima i vladinim dokumentima
80 pregleda 0 komentar(a)
Donald Tramp, Foto: Reuters
Donald Tramp, Foto: Reuters
Ažurirano: 31.01.2019. 09:58h

Bijela kuća je odbacila navode iz knjige američkog istraživačkog novinara Boba Vudvorda (Woodward) u kojoj je predsjednika SAD Donalda Trampa opisao kao lidera opasno neupućenog u svjetska pitanja, a njegovu Bijelu kuću kao disfunkcionalnu i razorno zaokupljenu unutrašnjim sporovima.

Kako prenose američki mediji, nova Vudvordova knjiga o Trampu donosi mučan portret neobrazovanog, koleričnog i paranoičnog predsjednika koga njegovi ministri i saradnici neprestano pokušavaju da kontrolišu kako bi izbjegli teže posljedice.

U trenutku kad su mediji i društvene mreže počele da izvještavaju o knjizi i prenose djelove, Bijela kuća objavila je saopštenje u kojem negira istinitost iznijetih priča.

"Ova knjiga nije ništa drugo nego izmišljena priča, mnoge od njih izmislili su bivši nezadovoljni zaposlenici, kojima je rečeno da ocrne predsjednika", rekla je portparolka Sara Sanders.

Vudvordova nova knjiga koja treba da bude objavljena 11. septembra "Strah: Tramp u Bijeloj kući", kako prenosi Glas Amerike (VOA), zasnovana je na svjedočenjima "insajdera" iz administracije, intervjuima, bilješkama sa sastanaka, ličnim dnevnicima i vladinim dokumentima.

Američki lider opisan je kao čovjek opsjednut krivičnom istragom pitanja da li je opstruirao pravdu pokušavajući da zaustavi istragu specijalnog tužioca Roberta Malera o ruskom miješanju u predsjedničke izbore 2016.

U jednom trenutku, kako piše Vudvord, ranije ove godine, Trampov advokat Džon Daud organizovao je, radi vježbe, simulirano ispitivanje Trampa o vezama njegovog izbornog štaba sa Rusijom i njegovim potezima na položaju predsjednika ali se Tramp tako često spoticao u vezi sa činjenicama da bi na kraju izgubio kontrolu i razbesnio se.

"Ta stvar je prokleta prevara", rekao je Tramp o istrazi dok je vježba za svjedočenje okončana njegovom rečenicom "Zaista ne želim da svjedočim", navodi se u knjizi.

Vudvord, koji je 1972, kao mladi reporter Vašington posta, zajedno s Karlom Bernstinom (Carlo Bernstein) otkrio skandal Votergejt (Watergate) koji je doveo do ostavke tadašnjeg predsjednika SAD Ričarda Niksona (Richard Nixon) u novoj knjizi se poziva na aktuelne i bivše zvaničnike Bijele kuće koji vrlo negativno govore o Trampu.

Oni su naveli da Trampa nije zanimalo kako bi njegovi potezi na mestu predsjednika mogli da ugroze svjetsku bezbjednost i da često nije upoznat sa opšte poznatim činjenicama.

Autor takođe citira šefa osoblja Bijele kuće Džona Kelija koji Trampa naziva "idiotom" i "neuravnoteženim". Vudvord piše da je sekretar za odbranu Džim Matis opisivao Trampa kao nekoga ko ima mentalne sposobnosti "učenika petog ili šestog razreda".

"On je idiot. Nema svrhe pokušati da ga bilo šta ubijediš. Potpuno je ispao iz kolosjeka. Ovo je opšte ludilo", rekao je Keli na jednom sastanku osoblja u svojoj kancelariji, kako prenosi Vudvord.

Vudvord navodi da su saradnici često sklanjali dokumenta sa Trampovog stola u Ovalnoj kancelariji da bi ga spriječili da ih potpiše kako bi se sprovele akcije za koje su saradnici mislili da bi ugrozile svjetsku bezbjednost ili američke interese. Autor to opisuje kao "administrativni puč" i "nervni slom" izvršne grane vlasti.

Vudvordovi pokušaji da dobije intervju sa Trampom nisu urodili plodom, iako je predsjednik pokušao da razgovara sa novinarom nakon što je već završio rukopis knjige, prenosi VOA.

Preporučujemo za Vas