Djevojčice prisiljene na brak: Ne znaju da kuvaju, čitaju, a moraju da brinu o muževima

Djevojčice prodaju zbog siromaštva, a posotji i organizovana trgovina
107 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 21.08.2014. 11:43h

Djevojke, izbjeglice iz Sirije su sve češće prisiljene na rano stupanje u brak, upozoravaju iz Ujedinjenih nacija (UN).

Zbog siromaštva, kako na navode, neke porodice svoje kćerke prodaju mnogo starijim muškarcima, a registrovana je i organizovana trgovina mladim djevojkama, piše BBC.

U motažnom objektu u izbjegličkom kampu, djevojka od 13 godina, sjedi na podu, okružena djecom, ne mnogo mlađom od nje, i poigrava se ukrasima sa bijele haljine.

To je njena vjenčanica. Djevojčicina majka gleda iz daljine i plače. Rat je uništio njenu domovinu, a sada se plaši da će biti uništena i njena porodica. Njena kćerka. Zamolila je reportere BBC-ja da ne objavljuju njihova imena.

Djevojčicu su, prethodno, u improvizovanom kozmetičkom salonu, uređivali, napravili joj uvojke i našminkali je. Time je završeno njeno djetinjstvo.

Njen budući suprug ima 25 godina. Nije ga nikad ranije vidjela, nije ga sama izabrala, izabrali su ga njeni roditelji, kaže.

Pred novinarima je bila opuštena i rekla je da je sretna. Realnost je, piše BBC, da nije imala izbora.

Trećina (32 odsto) brakova izbjeglica u Jordanu uključuje djevojke mlađe od 18 godina, podaci su Unicefa. Podaci se odnose na registrovane brakove, pa stvarna brojka može biti mnogo veća. Stopa brakova u koje stupaju djeca, u Siriji je je prije rata iznosio 13 odsto.

Neke porodice su svoje kćerke udali rano zbog tradicije. Neki muža vide kao zaštitnika svojih kćerki. UN, međutim, navodi da je motiv većine pokušaj da nađu izlaz od siromaštva.

"Što kriza u Siriji bude duža,biće više i izbjegličkih porodica koje će to koristiti kao odbrambeni mehanizam", kazao je Mišel Servadej, zamjenik jordanskog predstavnika za Unicef.

"To je nasilje"

Jordanska babica Munira Šaban, koju u logou nazivaju "Mama Munira", pozvala je na vjenčanje 12-godišnje djevojčice i 14-godišnjaka.

"Plakalo mi se. Osjećala sam se kao da je moje dijete u pitanju. Mislim da je to nasilje. Sramota. Ako djevojka ima 18 ili više godina, oni se boje da se neće udati", kaže ona.

Munira pokušava da pomogne djevojkama, drži predavanja za izbjeglice i govori o problemima sa kojima se suočavaju mlade nevjeste.

"One ne znaju da kuvaju. Ni da čitaju i pišu. Moraju da vode brigu o muževima, a zapravo žele da se igraju. Mnoge od njih se i razvode", kazala je Munira.

Djevojka od 17 godina, koja nije željela da se njeno ime objavi, kazala je da je bila u braku sa 15 godina starijim muškarcem, sa kojim ima djevojčicu. Želi da se razvede, ali bivši muž prijeti da će joj oduzeti dijete.

"Plašim se da rodim, bojim se da neću moći da brinem o djetetu. Voljela bih da sam mogla da nastavim školovanje i postanem ljekar. Da se nisam udala tako mlada"

Na drugoj strani logora reporteri BBC-a su sreli Alu, stidljivu djevojku sa cvjetnom maramom. Kod kuće u Sirji je voljela da ide u školu. Sada su njene jedine lekcije kućne obaveze.

Njen 20-godišnji suprug Kasim se našalio da je Ala dobra kuvarica. Ala ima samo 14 godina i trudna je.

"Plašim se da rodim, bojim se da neću moći da brinem o djetetu. Voljela bih da sam mogla da nastavim školovanje i postanem ljekar. Da se nisam udala tako mlada", kazala je ona.

Trgovina djevojkama

Nedaleko od kampa, u gradu Mafrak, postoji organizovana trgovina mladim djevojkama, u kojoj učestvuju i sirijski brokeri i muškarci uglavnom iz Persijskog zaliva, koji se predstavljaju kao donatori, a u stvari kupuju nevjeste.

Lokalni izvori navode da je cijena za mladu 2.800 do 14.000 dolara.

"Ti ljudi nude novac porodicama i prvo što pitaju jeste da li imate kćerku. Vole mlađe, ove od 14, 15 godina", kazala je Amal, koja je izbjeglica i majka četvoro djece.

Neki muškarci žele još i mlađe. Poput 13-godišnje Gazal, blage, duhovite djevojke, koju je zaprosio 30-godišnji muškarac iz Saudije, ali ga je ona odbila, uprkos želji njeni roditelja da se uda. Novinarima BBC-a je rekla da želi da nastavi da se školuje. Ali, pitanje je koliko dugo može da prkosi roditeljima.

"Djevojka je obično sretna na dan svog vjenčanja. Za mene je to bio najtužniji dan u životu. Svi su mi govorili da budem nasmijana, ali ja sam se plašila. Plašila sam se od momenta kad smo vjereni"

"Djevojka je obično sretna na dan svog vjenčanja. Za mene je to bio najtužniji dan u životu. Svi su mi govorili da budem nasmijana, ali ja sam se plašila. Plašila sam se od momenta kad smo vjereni".

Njena majka, ratna udovica iz Sirije, sjedi pored nje. Kaže da je prihvatila ponudu od 14.117 dolara za svoju kćerku, jer je imala sedmoro djece.

"U Siriji nikad ne bih razmišljala o tome. Ovdje smo došli bez ičega, nemamo ni dušek za spavanje. Mislila sam da će taj novac osigurati budućnost moje djece. Taj čovjek je iskoristio našu situaciju".

Umjesto bolje budućnosti, porodica sada ima još jedna gladna usta. Njena kćerka ima sina od četiri mjeseca, kojeg njegov kuvajtski otac nikad nije upoznao. Napustio je svoju mladu nevjestu čim je ostala trudna...

Galerija

Bonus video: