Pušten iz bolnice ljekar liječen od ebole, Južnoafrička Republika zatvorila granice

U tekućoj epidemiji u Zapadnoj Africi dosad je umrlo 1.350 osoba, dok se broj oboljelih procjenjuje na više od 2.200
71 pregleda 1 komentar(a)
Kent Brentli, Foto: Reuters
Kent Brentli, Foto: Reuters
Ažurirano: 21.08.2014. 18:47h

Doktor Kent Brentli koji je liječio objolele od ebole u Zapadnoj Africi, i tada se sam zarazio ovim virusom, pušten je iz bolnice, javio je AP.

Najmanje jedan od dvoje američkih medicinskih radnika koji su pružali pomoć oboljelima od ebole u Zapadnoj Africi i tamo i sami oboljeli, danas će biti otpušten iz bolnice u Atlanti, saopštila je ranije danas Elison Geist, portparolka organizacije za pomoć Samaritan purs, za koju su radili.

Predsjednik ove organizacije Frenklin Grejam je danas objavio saopštenje u kojem se kaže kako se dr Kent Brentli oporavio, dok su u atlantskoj Univerzitetskoj bolnici Emori održali konferenciju za novinare, prenosi AP.

Kent Brentli i druga oboljela Nensi Rajbol su dopremljeni iz Liberije u SAD ranije ovog mjeseca i bili su na specijalnom tretmanu u odjeljenju za izolaciju pomenute bolnice.

U tekućoj epidemiji ebole u Zapadnoj Africi dosad je umrlo 1.350 osoba, dok se broj oboljelih procjenjuje na više od 2.200.

Bolest se prenosi direktnim kontaktom sa tjelesnim tečnostima obolelih.

Epidemija ebole je ove godine zahvatila Gvineju, Liberiju i Sijera Leone, a od skora i Nigeriju.

Koordinator UN za epidemiju ebole David Nabaro danas počinje turneju po tim zemljama kako bi im pomogao da ograniče širenje te smrtonosne bolesti i osposobile bolnice da prihvate oboljele.

Južnoafrička Republika zatvorila granice

Južnoafrička Republika zatvoriće svoje granice za putnike koji dolaze iz Gvineje, Liberije i Sijere Leonea zbog epidemije ebole u tim zemljama, saopšteno je iz vlade te države.

"Ova mjera se neće odnositi jedino na putovanja koja budu ocijenjena kao neophodna", navedeno je u saopštenju.

Vlasti u Južnoafričkoj Republici su pozvale svoje državljane da odlože putovanje u ove tri zemlje.

U saopštenju je precizirano da će svi oni koji žele da se vrate iz ovih država morati da ispune medicinski upitnik i eventualno budu podvrgnuti sveobuhvatnom pregledu.

Bonus video: