Zbog ebole: Okršaji policije i mještana u izolovanom kvartu u Liberiji

Vojska je prvo upotrijebila suzavac da suzbije proteste, a zatim su vojnici otvorili vatru i ranili četiri osobe
0 komentar(a)
liberija, ebola, Foto: Reuters
liberija, ebola, Foto: Reuters
Ažurirano: 20.08.2014. 17:01h

Četiri stanovnika Vestpointa, predgrađa liberijske prijestonice Monrovije koje je pod karantinom zbog epidemije ebole, ranjeno je danas iz vatrenog oružja tokom okršaja s vojskom i policijom, potvrdili su očevici.

Sukob je izbio kada su policiajci došli da evakuišu jednu državnu zvaničnicu koja sa porodicom živi u toj četvrti, što je izazvalo protest stanovnika.

Vojska je prvo upotrijebila suzavac da suzbije proteste, a zatim su vojnici otvorili vatru i ranili četiri osobe, javili su dopisnik agencija Frans pres i svjedoci sa lica mesta.

Predsjednica Liberije Elen Džonson Sirlif sinoć je u televizijskom obraćanju proglasila karantin i bezbjednosni nadzor od noći od utorka na srijedu u kvartovima Vestpoint i Dolo Taun, južno od liberijske prijestonice.

Ona je rekla da to znači da su zabranjeni svi ulasci i izlasci iz te zone.

Predsjednica Sirlif takođe je proglasila policijski čas od 21.00 do 6.00 ujutro po lokalnom vremenu, a od 18.00 časova zatvaranje svih zabavnih centara i video klubova.

Stanovnici Vestpointa jutros su reagovali bacanjem kamenja i bijesnim uzvicima zbog toga što su ih blokirali kordoni teško naoružanih policajaca i vojnika.

Napad mladih naoružanih noževima tokom vikenda na jedan centar za izolaciju oboljelih od ebole u kvartu Vestpoint povećao je rizik od novih zaraza, zato što je pobjeglo 17 pacijenata, koji su kasnije pronađeni, i što su ukradeni uprljana posteljina i madraci.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, do sada je ukupno 1.350 osoba umrlo od ebole u zapadnoj Africi, a 2.240 je inficirano tim smrtonosnim virusom.

Epidemija ebole od početka godine vlada u Gvineji, Liberiji i Sijera Leoneu, a od skora i u Nigeriji.

Bonus video: