Prva smrtna kazna za žene u Indiji

U potvrdi smrtne kazne Vrhovni sud je naveo da su one otimale djecu, a potom ih ubijale
101 pregleda 1 komentar(a)
Indija, suđenje, Foto: Shutterstock
Indija, suđenje, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 19.08.2014. 11:16h

Indija se priprema za prvo izvršenje smrtne kazne nad ženama, milost prema Indijkama osuđenim za otmicu i ubistvo djece nije imao ni predsjednik države.

Pranab Mukerdži je odbio zahtjev za pomilovanje sestara, 41-godišnje Ranuke Šinde i pet godina mlađe Sime Gavit, koje su još 2001. osuđene na smrt.

Njima se na teret stavlja da su otimale decu kako bih primoravale na prosjačenje, a ukoliko ne bi bile zadovoljne njihovim učinkom, djecu bi brutalno ubijale u zapadnoj indijskoj državi Maharaštri.

Tri godine poslije donošenja smrtne presude ona je potvrđena na Apelacionom, a 2006. godine i na Vrhovnom sudu. Osuđene žene mogle bi da budu pogubljenje u bilo kom trenutku, a o datumu će odlučiti uprava zatvora u saradnji sa lokalnim vlastima i ljekarima.

Indijski sudovi od 1983. godine izriču smrtne kazne samo u rijetkim slučajevima, a prema dostupnim podacima, pogubljenje žena nikada ranije nije učinjeno. Šindeova i Gavitova su u pritvoru od 1996. godine, njihov saučesnik je bila i njihova majka, ali je ona preminula za vrijeme trajanja slučaja.

U potvrdi smrtne kazne Vrhovni sud je naveo da su one otimale djecu, a potom ih ubijale, kada bi procijenile da su postala beskorisna. Advokat osuđenica Sadip Džaisval rekao je da planira podnošenje još jedne žalbe, a kao argument navodi da je presuda donijeta prije 13 godina i da bi trebalo da se preinači.

Bonus video: