Etihad dezinfikuje avion zbog ebole

Ovaj potez nacionalne avio-kompanija UAE uslijedio je nakon saopštenja zdravstvenih vlasti u Abu Dabiju
1 komentar(a)
Etihad, avion, Foto: Beta/AP
Etihad, avion, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 18.08.2014. 17:44h

Etihad je dezinfikovao jedan avion nakon što je objavljeno da je moguće da je Nigerijka koja je umrla pošto je doputovala u Abu Dabi bila inficirana ebolom.

Ovaj potez nacionalne avio-kompanija UAE uslijedio je nakon saopštenja zdravstvenih vlasti u Abu Dabiju.

Oni su, kako je prenijela državna novinska agencija VAM, naveli da je 35-godišnja žena putovala iz Nigerije u Indiju na liječenje raka koji je metastazirao. Njeno zdravlje se naglo pogoršalo dok je bila u tranzitu na međunarodnom aerodromu u Abi Dabiju.

Dok su ljekari pokušali da je vrate u život, otkrili su znake koji nagoveštavaju moguću infekciju virusom ebole. Suprug Nigerijke i još pet ljekara koji su joj pružili pomoć na aerodromu stavljeni su u karantin, dok ne budu poznati rezultati testova.

Za sada su svi oni dobrog zdravstvenog stanja i ne pokazuju znake bolesti. U epidemiji ebole umrlo je do sada više od 1.100 ljudi, pretežno u tri zapadnoafričke zemlje - Gvineji, Liberiji i Sijera Leoneu, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (SZO).

Četvoro ljudi je umrlo pošto se zarazilo u Nigeriji, najmnogoljudnijoj afričkoj zemlji. Virus ebole se prenosi direktnim kontaktom dvije osobe ili kontaktom s tjelesnim tečnostima inficirane osobe.

U SZO smatraju da je rizik da obole putnici u avionu u kojem je bila inficirana osoba veoma mali.

Ne postoji zvanično priznati lijek ili vakcina za tu opaku bolest, čiji su početni simptomi groznica, grlobolja, bol u mišićima i glavobolja, da bi u kasnijoj fazi bili praćeni mučninom, povraćanjem, dijarejom i otkazivanjem rada jetre i bubrega. U nekim slučajevima bolest može da bude praćena krvarenjem, i spoljašnjim i unutrašnjim.

Bonus video: