Rohani za nastavak pregovora s Agencijom za atomsku energiju

IAEA, čije je sjedište u Beču, ima zadatak da provjeri da li Iran poštuje dogovor o zamrzavanju aktivnosti u okviru nuklearnog programa
0 komentar(a)
Hasan Rohani, Foto: Reuters
Hasan Rohani, Foto: Reuters
Ažurirano: 17.08.2014. 16:06h

Predsjednik Irana Hasan Rohani izjavio je danas da je njegova zemlja za nastavak saradnje s Međunarodnom agencijom za atomsku energiju (IAEA) ali da neće ništa prihvatati što nije u okviru međunarodnih pravila.

"Prihvatamo legalnu kontrolu IAEA u okviru međunarodnog sporazuma o neširenju nuklearnog naoružanja, ali bi svaki nadzor van tih zakonskih okvira bio presedan i protiv interesa svih zemalja u razvoju", rekao je Rohani poslije sastanka s direktorom IAEA Jukijem Amanoom.

Amano je danas stigao u Teheran, devet dana prije istacanja roka postavljenom Iranu za podnošenje izvještaja o vojnoj dimenziji svog nuklearnog programa.

IAEA, čije je sjedište u Beču, ima zadatak da provjeri da li Iran poštuje dogovor o zamrzavanju aktivnosti u okviru nuklearnog programa. Dogovor o tome su postigli Teheran i Grupa 5+1 (SAD, Rusija, Velika Britanija, Francuska, Kina i Njemačaka), a sprovodi se od januara ove godine.

U julu je određen rok do 24. novembra da se postigne konačan sporazum o iranskom nuklearnom programu.

Od februara je održano šest rundi pregovora, i dvije strane su približile stavove. Još, medjutim, ima neslaganja o ključim pitanjima, kao što je obogaćivanje uranijuma u Iranu.

Velike sile tvrde da Teheran obogaćuje uranijum da bi izgradio atomsko oružje što Iran odlučno negira, tvrdeći da to radi isključivo u mirnodopske svrhe.

"Čak i ako postigemo (generalni) dogovor sa Grupom 5+1, biće nam potrebno još vremena da pregovaramo o detaljima. Zbog toga nije vjerovatno da će konačni rezultat biti postignut prije zadatog roka - u novembru," rekao je ranije ministar spoljnih poslova Irana Mohamad Džavad Zarif.

Bonus video: