Njemačka špijunirala Hilari Klinton?

Odnose SAD i Njemačke prošle godine uzdrmala je informacija da je Vašington špijunirao njemačke zvaničnike i prisluškivao mobilni telefon kancelarke Angele Merkel
0 komentar(a)
Hilari Klinton, Angela Merkel, Foto: Beta/AP
Hilari Klinton, Angela Merkel, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 16.08.2014. 08:37h

Njemački agenti državne bezbjednosti snimali su razgovor u kome je učestvovala Hilari Klinton u vrijeme dok je bila državna sekretarka SAD, javljaju njemački mediji.

Kako prenose agencije, Klintonova je snimljena tokom razgovora koji je vodila u vladinom avionu, navodi njemački list "Zidojče cajtung", kao i NDR i WDR televizije.

Nije objavljeno precizno ni kada je njen razgovor snimljen, niti na kojoj se teritoriji avion nalazio u trenutku prisluškivanja.

Prema navodima medija, ovo otkriće moglo bi osramotititi zvanični Berlin, s obzirom da je upravo Njemačka kritikovala Vašington zbog špijunaže.

Njemački mediji navode da neimenovani izvori njemačke vlade objašnjavaju da je Klintonova snimljena zapravo slučajno i da to nije bio dio bilo kakvog planiranog špijuniranja visoke funkcionerke SAD-a.

"Činjenica da snimak nije bio odmah uništen je ravna idiotizmu", navodi jedan izvor.

I njemačka vlada kao i portparolka Savjeta nacionalne bezbjednosti pri Bijeloj kući odbili su da komentarišu ove novinske natpise.

Odnose SAD i Njemačke prošle godine uzdrmala je informacija koju je otkrio bivši američki bezbjednosni agent Edvard Snouden o tome da je Vašington špijunirao njemačke zvaničnike i prisluškivao mobilni telefon kancelarke Angele Merkel.

Merkelova je tokom intervjua objavljenog prošlog mjeseca izjavila da Amerika i Njemačka imaju potpuno različita viđenja uloge bezbjednosnih službi i naglasila da je vrijeme "hladnog rata" prošlo.

Bonus video: