Modi: Indija da pojača odbranu do maksimuma

“Naš cilj je da podignemo svoje odbrambene kapacitete do te mere da nijedna druga zemlja neće smjeti da nas poprijeko pogleda”, rekao je Modi
0 komentar(a)
Narendra Modi, Foto: Reuters
Narendra Modi, Foto: Reuters
Ažurirano: 16.08.2014. 09:00h

Indija će morati da poveća svoju vojnu moć do tačke kada se nijedna druga država neće usuditi da poprijeko pogleda tu naciju na jugu Azije, kazao je premijer te zemlje Narendra Modi.

“Naš cilj je da podignemo svoje odbrambene kapacitete do te mere da nijedna druga zemlja neće smjeti da nas poprijeko pogleda”, rekao je Modi na ceremoniji potpisivanja ugovora o izgradnji najvećeg ratnog broda ikad izgrađenog u Indiji.

Indija, druga zemlja u svijetu poslije Kine po broju stanovnika, trenutno sprovodi 100 milijardi dolara vrijedan program modernizacije vojske.

Modi je naglasio da Indija mora da prestane da se u tolikoj mjeri oslanja na uvoz oružja i da, umjesto toga, mora da se fokusira na lokalno istraživanje, dizajniranje i proizvodnju, prenosi Tanjug.

Indija je trenutno najveći svjetski uvoznik oružja, dok su Sjedinejne Američke Države nedavno pretekle Rusiju i postale najveći svjetski izvoznik vojne opreme, a iza te dvije zemlje slijede Francuska i Izrael.

“Ovaj ratni brod grade indijski inženjeri, tehničari i stručnjaci u sektoru odbrane. To je dosad najveći primjer onoga što možemo da proizvedemo u Indiji”, rekao je Modi, dodajući da je cilj njegove vlade da Indija iz pozicije kada uvozi gotovo i najmanji dio vojne opreme dođe u poziciju kad će izvoziti oružje.

Indija je dosad vodila tri rata sa Pakistanom, koji takođe raspolaže nuklearnim oružjem, a prva dva rata vodila su se oko sporne teritorije Kašmira.

Pored toga, Indija želi da pojača svoju odbranu i zbog sve aktivnijeg naoružanja Kine.

Bonus video: