nudi rješenje

EU ponudila da upravlja graničnim prelazima u Gazi

EU poručuje da Izrael mora da povuče svoju blokadu, kako bi omogućio "osnovno poboljšanje uslova života palestinskog naroda u Gazi"
2 komentar(a)
Ketrin Ešton, Karl Bild, Federika Mogerini, Foto: Reuters
Ketrin Ešton, Karl Bild, Federika Mogerini, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.08.2014. 20:21h

Evropska unija ponudila je danas da preuzme brigu o graničnim prelazima u Gazi i radi na sprječavanju nelegalnog priliva oružja, insistirajući na dugotrajnom primirju i poručivši da povratak na status kvo od prije posljednjeg rata nije opcija.

Šefovi diplomatija EU održali su danas hitan sastanak u Briselu o svjetskim sukobima, a istovremeno, pregovarači pokreta Hamas sastali su se u Kataru sa rukovodstvom te islamske grupe, kako bi razgovarali o predlogu za uspostavljanje dugotrajnog primirja s Izraelom.

Jedan neimenovani zvaničnik rekao je da je Hamas sklon da prihvati ponudu Egipta, posrednika u pregovorima.

EU je spremna da "odigra značajnu ulogu" u upravljanju prelazima i uvjeri se da je bezbjednost Izraela zagarantovana", rekla je visoka predstavnica za evropsku bezbjednost i saradnju Ketrin Ešton.

Evropska unija ponudila je i da ponovo pokrene i proširi nadziranje prelaza Rafa s Egiptom i drugih graničnih prelaza, da tamo obezbijedi ovlašćenja Savjeta bezbjednosti UN za misiju, kao i održivi prekid vatre.

Takođe, EU poručuje da Izrael mora da povuče svoju blokadu, kako bi omogućio "osnovno poboljšanje uslova života palestinskog naroda u Gazi".