Pjongjang testira rakete: Ne interesuje nas što je Papa u Seulu

Sa istočne obale Sjeverne Koreje ispaljene su tri rakete kratkog dometa, neposredno prije sletanja papinog aviona na aerodrom u Seulu
3 komentar(a)
Sjeverna Koreja raketa, Foto: Reuters
Sjeverna Koreja raketa, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.08.2014. 10:27h

Sjeverna Koreja je u četvrtak testirala rakete kratkog dometa i istakla da ne postoji veza između testova i boravka Rimokatoličkog poglavara Franja u Južnoj Koreji.

“Ne znamo i uopšte nas ne interesuje zašto je on doputovao u Južnu Koreju i šta namjerava da radi sa tamošnjim igračkama. Zašto je baš ovih dana u godini, kada smo planirali da testiramo rakete on došao u Južnu Koreju?“, rekao je Kim Jong-in, stručnjak za raketno naoružanje.

Sa istočne obale Sjeverne Koreje ispaljene su tri rakete kratkog dometa, neposredno prije sletanja papinog aviona na aerodrom u Seulu, u četvrtak ujutru.

Nakon izjava Kima, oglasio se i zvanični Pjongjang, riječima da je testiranje obavljeno u čast obilježavanja godišnjice oslobođenja od japanske vlasti, te da je lider Kim Džong-un lično nadgledao ispaljivanje raketa.

Nakon toga, testirana su još dva projektila, što nije čudno za jednu od zemalja koja najviše “zvecka oružjem“, ali je sada to stiglo u centar pažnje zbog koincidencije sa papinom posjetom Južnoj Koreji.

Kim je takve spekulacije odbio, uz riječi da su testiranja planirana mnogo prije objavljivanja datuma papinog dolaska u susjednu državu.

Bonus video: