UN formira tim za odbranu od asteroida

Prijetnja je tako ozbiljna da je bivši astronaut Ed Lu opisao kao "kosmički rulet", rekavši da nas je samo "puka sreća" do sad štitila od udara
5 komentar(a)
asteroid, Foto: Shuterstock
asteroid, Foto: Shuterstock
Ažurirano: 14.08.2014. 06:57h

Naučnici smatraju da postoji oko jednog miliona asteroida koji bi mogli da predstavljaju prijetnju našoj planeti, ali je do sada detektovan samo djelić tog broja.

Prijetnja je tako ozbiljna da je bivši astronaut Ed Lu opisao kao "kosmički rulet", rekavši da nas je samo "puka sreća" do sad štitila od udara, piše Dejli mejl.

Sada je Komitet Ujedinjenih nacija zadužen za miroljubivo korišćenje svemira napravio specijalan akcioni tim koji će se baviti scenarijima u slučaju udara asteroida.

Međunarodna mreža analiza i upozorenja (IAWN) prikupljaće informacije o asteroidima, kako bi upozoravala vlade svijeta na potencijalnu prijetnju.

Postoji još grupa koje se bave sličnim stvarima, ali bi IAWN trebalo da objedini njihove ekspertize.

Takva je Savjetodavna gurpa za planiranje svemirskih misija (SMPAG) koja se nada da će promovisati međunarodnu saradnju na ovom polju.

Po prvi put SMPAG dozvoljava nacionalnim svemirskim agencijama da koordiniraju reakcije na prijetnju asteroida.

NASA takođe čini sve što je u njenoj moći i nudi 35.000 dolara bilo kome ko razvije kompjuterski kod za identifikaciju potencijalno opasnih asteroida.

Tokom posljednje dvije decenije NASA je tražila opasne asteroide, veće od jednog kilometra u prečniku, koji prolaze blizu zemlje i tvrdi da je registrovala 98 odsto njih.

Međutim, postojeći sistemi mogu da prate samo jedan procenat objekata koji se okreću oko Sunca.

Bonus video: