UN formirale komisiju: Istraga kršenja ljudskih prava u Gazi

Nezavisni tim će istražiti "sva kršenja međunarodog humanitarnog prava i međunarodnog zakona o ljudskim pravima u kontekstu vojnih operacija
61 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 12.08.2014. 08:41h

Ujedinjene nacije su imenovale tri eksperta za međunarodnu komisiju za istragu mogućih kršenja ljudskih prava i ratnih zločina počinjenih od obije strane u izraelskoj vojnoj ofanzivi na pojas Gaze.

Vilijam Šabas, kanadski profesor međunarodnog prava, će predvoditi panel, čiji su članovi Dudu Diene, ekspert veteran UN za ljudska prava iz Senegala i Amala Alamudin, britansko - libanski advokat, koja je vjerenica holivudskog glumca Džordža Klunija.

Nezavisni tim će istražiti "sva kršenja međunarodog humanitarnog prava i međunarodnog zakona o ljudskim pravima u kontekstu vojnih operacija vođenih od 13. juna 2014", navedeno je u saopštenju UN, kako prenosi Rojters.

U jednomjesečnom ratu, obilježenom vazdušnim udarima na Gazu i raketama koje je Hamas ispalio na Izrael, ubijeno je 1.938 Palestinca i 67 ljudi na izraelskoj strani, dok su veliki djelovi gusto naseljenog pojasa razoreni.

Dogovoreno je da panel podnese izvještaj do marta sljedeće godine Savjetu za ljudska prava UN.

Navi Pilaj, glavni zvaničnik UN za ljudska prava rekla je još 31. jula kako veruje da je Izrael namjerno suprotstavio međunarodnom pravu u vojnoj ofanzivi u Gazi i da bi svjetske sile morale da ga smatraju odgovornim za moguće ratne zločine.

Izrael je napao kuće, škole, bolnice i jedinu električnu centralu u pojasu Gaze, kao i prostorije UN, što je očito kršenje Ženevskih konvencija, rekla je Pilaj, koja je ranije bila sudija UN za ratne zločine.

Militanti Hamasa su prekršili međunarodni humanitarno pravo ispaljujući rakete nasumično u Izrael.

Galerija

Bonus video: