Saudijska Arabija presrela raketu iz Jemena, povrijeđeno 26 civila?

Mediji bliski jemenskim pobunjenicima prenijeli su sa svoje strane da je raketa gađala saudijski vojni kamp i da je pogodila metu
0 komentar(a)
Saudikjska Arabija, vojska, Foto: Shutterstock
Saudikjska Arabija, vojska, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 06.09.2018. 18:53h

Saudijske snage presrele su raketu ispaljenu preko granice s Jemenom na teritoriji pod kontrolom šiitskih pobunjenika, ali je u toj akciji povrijeđeno 26 civila, prenijeli su večeras saudijski mediji.

Pobunjenici su ispalili raketu prema saudijskoj južnoj provinciji Nadžran u srijedu kasno uveče, ali su je saudijske snage presrele, prenijela je agencija AP.

Mediji bliski jemenskim pobunjenicima prenijeli su sa svoje strane da je raketa gađala saudijski vojni kamp i da je pogodila metu.

Incident se dogodio dok vlada neizvjesnost o budućnosti mirovnih pregovora o Jemenu, pošto su šiitski pobunjenici postavili uslove za učešće.

Izaslanik UN za Jemen, Britanac Martin Grifits izrazio je nadu da će delegacija Hutija ipak doći u Ženevu na pregovore kako bi se unaprijedio politički proces, prenijela je agencija Frans pres.

U Jemenu je u građanskom ratu od marta 2015. poginulo oko 10.000 ljudi, nekoliko desetina hiljada je ranjeno, a više od 2,5 miliona je u izbjeglištvu.

Koalicija koju predvodi Saudijska Arabija od 26. marta 2015. bombarduje položaje šiitskih pobunjenika plemena Huti. Ta koalicija podržava predsjednika Jemena Abeda Raboa Mansura Hadija, koji je bio primoran da pobjegne iz zemlje.

Bonus video: