Najmanje 18 osoba predalo se poslije napada u kojem je 100 osoba stradalo

Policija je u napadu na svoju stanicu, kako navodi, tada ubila 59 terorista
0 komentar(a)
Sinđiang, Foto: Beta/AP
Sinđiang, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 10.08.2014. 13:21h

Najmanje 18 osoba koje se učestvovale u nedavnom napadu u kojem je stradalo oko 100 ljudi kod kineske granice s Pakistanom, predalo se policiji, javljaju danas kineski državni mediji.

Policija je u napadu na svoju stanicu, kako navodi, tada ubila 59 terorista. Napad se dogodio prije mjesec dana ali su tamošnji mediji o tome pisali tek prije deset dana.

Banda naoružana noževima i sjekirama napala je policijsku stanicu i sjedište lokalnih vlasti u gradiću Elisku. Kako je navela policija, banda je postavila i blokade na jednom putu, zaustavljala vozila a onda nasumično klala putnike u njima a ostale tjerala da im se pridruže u terorističkom napadu.

Kineski mediji danas navode da se 18 učesnika u napadu predalo poslije kampanje lokalnih vlasti u kojoj se poziva stanovništvo da prijave svakog za kojeg sumnja da je učestvovao u napadu. Njima je garantovan život uz obečanje da će sud pokazati blaži kriterijum prema njima.

Istraga je, kako navode lokalne vlasti, pokazala da su napad zajednički organizovali teroristi iz Kine i izvan Kine.

Kao vođa terorističkog napada označen je Nurama Savut iz Eliskua, koji ima bliske veze sa terorističkom organizacijom Islamski pokret istočnog Turkestana.

Tvrdi se da Savut propagira separatizam i vjerski ekstremizam kroz audio i video materijale, i da je to počeo da radi 2013. godine.

Bonus video: