Fidel Kastro potpisao manifest za odbranu Palestine

Kastro je nedavno objavio autorski tekst u kojem otvoreno optužuje Izrael da sprovodi "novi oblik fašizma" kroz vojnu operaciju u Gazi
0 komentar(a)
Fidel kastro, Foto: Beta/AP
Fidel kastro, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 10.08.2014. 10:51h

Bivši kubanski predsjednik Fidel Kastro potpisao je međunarodni manifest podrške Palestini, u kojem se Izrael poziva da poštuje rezolucije UN i da se povuče iz pojasa Gaze, sa Zapadne obale i iz istočnog dijela Jerusalima, prenosi danas kubanska štampa.

"Fidel Kastro, koji u srijedu puni 88 godina, potpisao je manifest intelekualaca i političara pod nazivom 'U odbranu Palestine'", piše list “Gama”.

Manifest su potpisali predsjednik Bolivije Evo Morales, argentinski umjetnik i dobitnik Nobelove nagrade za mir Adolfo Peres Eskivel, kubanska plesačica Alisija Alonso i američka spisateljica Alisa Voker.

U dokumentu se traži od svih zemalja u svijetu da od Izraela zahtijevaju poštovanje rezolucije UN iz 1967. godine, kao i povlačenje sa palestinskih teritorija.

Kastro je nedavno objavio autorski tekst u kojem otvoreno optužuje Izrael da sprovodi "novi oblik fašizma" kroz vojnu operaciju u pojasu Gaze.

Slične kritike su uputili i drugi latinoamerički zvaničnici, među kojima su predsjednica Brazila Dilma Rusef i predsjednik Venecuele Nikola Maduro.

Ekvador, Brazil, Peru, Čile i Salvador su povukli svoje ambasadore iz Izraela, dok je Bolivija stavila Izrael na spisak "teorističkih država".

Prema zvaničnim podacima, od 8. jula, kada su počeli novi izraelsko-palestinski sukobi, stradalo je 1.915 Palestinaca, među kojima 447 djece.

Na izraelskoj strani poginula su 64 vojnika i tri civila.

Bonus video: