Postignut dogovor: Novo trodnevno primirje u Gazi

O 8. jula, kada su počeli novi izraelsko-palestinski sukobi, stradalo je 1.915 Palestinaca, među kojima 447 djece
5 komentar(a)
Ažurirano: 10.08.2014. 19:50h

Izrael je prihvatio predlog Egipta za novo 72-časovno primirje u sukobu u pojasu Gaze.

Taj potez otvara put za indirektne pregovore o dugotrajnom zatišju na toj palestinskoj teritoriji, koju de fakto kontroliše Hamas, posle jednomjesečnog sukoba.

Egipat je prošle nedjelje posredovao sličnom prekidu vatre, ali su nakon tri dana ekstremisti nastavili prekogranično raketiranje i Izrael je uzvratio udarima iz vazduha i sa mora.

Izraelski zvaničnici potvrdili su da je primirje prihvaćeno, ali su tražili da ostanu anonimni jer nijesu ovlašćeni da govore za medije.

Takođe su rekli da brinu jer je prethodno primirje propalo, prenio je Asošijeted pres.

Pregovarač Hamasa Izat al -Rešik rekao je nakon toga Rojtersu da će palestinske frakcije zvanično prihvatiti primirje nakon što je Izrael prihvatio da se pregovori obnove bez preduslova.

"U svijetlu izraleskog prihvatanja primirja i njihovog povratka bez preduslova mi ćemo informisati egipatsku braću o našem pozitivnom odgovoru", rekao je on.

Ujedno je objasnio da Palestinci nijesu odustali ni od jednog svog zahtjeva, koji uključuju okončanje blokade Gaze i puštanje zatvorenika.

Egipat je ranije danas pozvao Izrael i Palestince da prihvate novo trodnevno primirje, počevši noćas od 24 sata po lokalnom vremenu (23 sata po srednjeevropskom), javio je Rojters, pozivajući se na saopštenje Ministarstva spoljnih poslova u Kairu.

Netanjahu ranije danas istakao: Izrael neće pregovarati dok nas napadaju

U izraelskim vazdušnim napadima i granatiranju danas su stradala tri Palestinca u pojasu Gaze, kazali su bolnički zvaničnici, trećeg dana od kako su obnovljeni sukobi. Palestinci su nastavili napad raketama i granatama.

Premijer Benjamin Netanjahu poručio je ranije danas da Izrael neće pregovarati sa Hamasom o primirju dok god bude trajalo granatiranje i raketni napadi iz pojasa Gaze.

“Izrael neće pregovarati pod oružanom vatrom”, rekao je Netanjahu na nedjeljnom sastanku kabineta u Tel Avivu, a prenio je Rojters.

“Ni u kom trenutku nismo objavili da je izraelska vojna ofanziva okončana”, rekao je. “Ova operacija će se nastaviti dok njen cilj ne bude postignut. Rekao sam na početku i tokom cijele ove operacije – trebaće vremena (za to)”.

Palestinci ranije najavili da su male šanse za primirje

Predstavnik palestinske delegacije rekao je ranije danas da su male šanse da će posredni pregovori Izraelaca i Palestinaca u Kairu rezultirati novim primirjem.

"U svakom trenutku moguće je da se palestinska delegacija vrati (u Palestinu) na konsultacije s liderima. Šanse za uspjeh pregovora su male", rekao je ranije danas Ežat al-Riš.

Izraelske snage sinoć su nastavile bombardovanje pojasa Gaze, a meta napada bilo je oko 20 objekata. U gradu Deir al-Balah poginuo je jedan 17-godišnji dječak.

Prema podacima službi hitne pomoći, u izraelskom bombardovanju pojasa Gaze od petka je stradalo 15 Palestinaca.

Iz pojasa Gaze, koji je pod kontrolom radikalnog pokreta Hamas, od tada je ispaljeno 99 raketa, od kojih dvije jutros.

Palestinski pregovorači sinoć su zaprijetili da će otići iz Kaira, ukoliko se izraelska delegacija ne vrati u Egipat bez prethodnog uslovljavanja.

Delegacija Izraela napustila je Kairo u četvrtak uveče, pošto su propali pregovori o produžetku 72-časovnog primirja.

Prema zvaničnim podacima, od 8. jula, kada su počeli novi izraelsko-palestinski sukobi, stradalo je 1.915 Palestinaca, među kojima 447 djece.

Na izraelskoj strani poginula su 64 vojnika i tri civila.

Galerija

Bonus video: