AP: SAD i posljedice nesnabdjevanja oružjem Kurda u Iraku

Mirni i poluatonomni region Kurda je jedina uspješna priča proizišla iz američke invazije na Irak 2003.
0 komentar(a)
Ažurirano: 10.08.2014. 08:18h

Najnovije akcije i vazdušni napadi američke vojske u kurdskom regionu u Iraku ukazuju na mogućnost promjene dosadašnje američke politike odbijanja prodaje oružja Kurdima i prodavanja oružja iskljucivo vlastima u Bagdadu.

Kurdski zvaničnici godinama su tražili od administracije američkog predsjednika Baraka Obame da im dozvoli kupovinu oružja od SAD, a isto toliko dugo SAD su odbijale da prodaju oružje Kurdima, sada svojim najbližim saveznicima u Iraku, navodi Asošiejted pres (AP).

Obama je u subotnjem obraćanju ispred Bijele kuće naveo da su napadi američke avijacije u Iraku protiv ekstremista Islamske države, započeti u petak, rezultirali uništavanjem oružja i opreme koji su mogli biti upotrijebljeni u borbama oko Erbila, glavnog grada kurdskog regiona na sjeveru Iraka. Dodao je i to da su SAD povećale vojnu pomoć kurdskim snagama u Iraku.

AP podsjeća da su SAD do sada insistirale na tome da mogu prodavati oružje samo vladi u Bagdadu, čak i pošto je premijer Nuri al Maliki prekršio pismeno obećanje da će dio tog oružja isporučiti Kurdima, čiji je mirni i poluatonomni region na sjeveru zemlje jedina uspješna priča proizišla iz američke invazije 2003. godine.

Sada se, kako navodi AP, američka administracija suočava s posljedicama takve politike - ekstremistička grupa Islamska država otela je vlast slabo naoružanim kurdskim jedinicama u brzom napadu koji je predstavljao prijetnju kurdskom regionu i američkom ljudstvu koji se tamo nalazi.

Pentagon je u junu ove godine u kurdskom regionu rasporedio 300 vojnih savjetnika za Irak. Nekoliko desetina njih radi van Erbila.

Da ironija bude veća, ekstremisti Islamske države koriste američka oklopna vozila i oružje koje su oteli od iračke vojske, u borbi protiv kurdskih snaga kojima nije bilo omogućeno da dobiju istu takvu opremu, rekli su američki i kurdski zvaničnici, navodi AP.

Agencija dodaje da je sve veći broj onih koji pozivaju SAD da otvoreno i brzo počnu da naoružavaju Kurde.

"Jedini način za suočavanje sa ovom prijetnjom jeste naoružati iračke bezbjednosne snage i kurdske snage, a mi i dalje ne radimo ništa da podržimo nikoga od njih. Za mene to jednostavno nema smisla. Radi se o egzistencijalnoj prijetnji, dakle zašto mi nismo tamo da ih barem snabdjevamo opremom i oružjem", rekao je general u penziji Majkl Barbero, koji je predvodio misiju uvježbavanja iračke vojske.

Po njegovim riječima, naoružanje u vrijednosti od oko 200 miliona dolara, koje je u okviru programa Pentagona za spoljnu vojnu trgovinu trebalo da za Kurde izdvoji vlada iračkog premijera Malikija, nikada nije stiglo do Kurda.

"Ova politika jednog Iraka, sve ide preko Bagdada, ignoriše realnost na terenu", rekao je Barbero.

Portparol iračkog kurdskog regiona u Vašingtonu Karvan Zebari rekao je da je od američkih zvaničnika dobio uvjeravanja da će oružje i municija biti poslati.

Zebari i Barbero rekli su da su kurdske snage slabije u naoružanju od pripadnika Islamske države koji se voze u oklopnim američkim vozilima "hamvijima" (Humvee) i pucaju iz američkog automatskog oružja otetog od iračke vojske.

Kako ocjenjuje AP, čini se da je situacija na terenu, koja se pogoršava, u okviru parametara za američku vojnu akciju koje je predsjednik Obama istakao prije nepuna tri mjeseca, kada je rekao da bi upotrijebio vojnu silu u dva slučaja - u slučaju direktne prijetnje Amerikancima ili američkim interesima i u slučaju humanitarne krize čija bi razmjera bila takva da "uzburka savjest".

Kada je u čertvrtak uveče objavio da je odobrio napade iz vazduha i izbacivanje humanitarne pomoći iz avina u Iraku, Obama je rekao da su ispunjena oba navedena uslova za vojnu akciju.

AP navodi da se Obama već suočava i s pitanjem zašto su religijske manjine, koje se u Iraku nalaze pod opsadom, vrijedne američke vojne podrške, a da toga nisu vrijedni oni u građanskom ratu u Siriji, gdje je do sada poginulo 170.000 ljudi.

Obamini savjetnici tvrde da postoji važna razlika između Iraka i Sirije i objašnjavaju da je Obama preduzeo vojnu akciju u Iraku na poziv vlade te zemlje, dok bi takva vojna akcija u Siriji bila usmjerena na svrgavanje sirijskog predsjednika Bašara Al Asada, piše AP.

Galerija

Bonus video: