Održana prva gej parada u Ugandi

Raniji zakon omogućavao je da se dokazani homoseksualci osude na dožovotnu zatvorsku kaznu
1 komentar(a)
uganda, parada ponosa, Foto: Reuters
uganda, parada ponosa, Foto: Reuters
Ažurirano: 09.08.2014. 16:26h

Gej aktivisti u Ugandi danas su izašli na ulice Kampale, na prvu Paradu ponosa, nakon što je ukinut sporni izuzetno oštar zakon protiv homoseksualnosti.

"Ovo je za nas srećan dan... Svi su se ranije skrivali zbog zakona protiv homoseksualnosti", izjavila je Sandra Ntebi, jedan od organizatora skupa i napomenula da je policija odobrila održavanje "Uganda prajda", prenosi AFP.

Raniji zakon, koji su grupe za zaštitu ljudskih prava ocjenjivale "strašnim", ali je bio popularan među stanovništvom Ugande, omogućavao je da se dokazani homoseksualci osude na dožovotnu zatvorsku kaznu.

Ustavni sud ga je 1. avgusta ukinuo zbog formalnih razloga, ali je vlada te afričke zemlje odmah uložila žalbu, dok neki poslanici potpisuju peticiju da bi se taj akt ponovo što prije izglasao.

Homoseksualnost u Ugandi je i dalje ilegalna i podložna zatvorskim sankcijama, ali promocija te seksualne orijentacije više nije kažnjiva i građani više ne moraju homoseksualce da prijavljuju vlastima.

Gej aktivisti su se, uz muziku i smijeh, mašući zastavama duginih boja, okupili u botaničkoj bašti na obali jezera Viktorija, svega kilometar od predsjedničke palate u Entebeu. Jedan je nosio natpis: "Neki Uganđani su gej, pomirite se s time".

Predsjednik Joveri Museveni je svojevremeno potpisao sporni zakon očekujući da će mu donijeti podršku na predsjedničkim izborima 2016. godine. Analitičari, ipak, smatraju da je on u tajnosti ohrabrio odluku vrhovnog suda, kako ne bi odao utisak da je popustio pod stanim pritiskom.

Homofobija u Ugandi je veoma raširena, pod uticajem hrišćanskih jevanđelista američkog tipa, iz kojih stoji, kako neki smatraju, ideologija konzervativaca iz SAD.

Bonus video: