Strah od ebole: Gvineja zatvorila granice prema Liberiji i Sijera Leoneu

Vlasti Zambije saopštile su da će da ograniče ulazak putnika iz zemalja pogođenih virusom ebola i zabraniće državljanima Zambije da putuju u te zemlje
0 komentar(a)
Ebola, Foto: Shutterstock
Ebola, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 09.08.2014. 16:40h

Gvineja je danas zatvorila granice prema Liberiji i Sijera Leoneu u nastojanju da spriječi širenje ebole, koja je dosad odnijela skoro 1.000 života u te tri države.

U Gvineji je od marta, kada je izbila epidemija ebole, od te bolesti umrlo najmanje 367 osoba, a 18 oboljelih je izolovano.

Odluka o zatvaranju granice donijeta je prije svega da bi se spriječilo da zaraženi pređu u Gvineju, saopštile su vlasti u Konakriju.

"Privremeno smo zatvorili granicu između Gvineje i Sijera Leonea, zbog svih tih vijsti koje su nedavno odande stigle", izjavio je gvinejski ministar zdravlja Remi Lama na konferenciji za štampu. On je dodao da je i granica prema Liberiji zatvorena.

Ministar za međunarodnu saradnju Mustafa Kutub Sano izjavio je da je ta odluka doneta u konsultacijama sa oba suseda.

Zambija: Ograničeno kretanja putnika

Vlasti Zambije saopštile su da će da ograniče ulazak putnika iz zemalja pogođenih virusom ebola i zabraniće državljanima Zambije da putuju u te zemlje.

"Ulazak državljana zemalja koje su pogođene virusom ebole u Zambiju biće ograničen do daljeg", saopštilo je danas Ministarstvo zdravlja.

U saopštenju se dodaje da će svi državljani Zambije koji dolaze iz tih zemalja biti "temeljito pregledani" i da će Zambijcima biti zabranjeno da putuju u te zemlje.

Bonus video: