Džihadisti zauzeli bazu u Siriji

Ekstremisti su se sukobljavali i juče sa vojnom Brigadom 93 u Raki gdje IS već kontroliše regionalnu prijestonicu i značajne dijelove teritorije
2 komentar(a)
Sirija, Foto: Reuters
Sirija, Foto: Reuters
Ažurirano: 08.08.2014. 07:50h

Džihadisti grupe Islamska država zauzeli su noćas vojnu bazu ključne sirijske Brigade 93 u provincji Raka, saopštila je Sirijska opservatorija za ljudska prava.

"IS je zauzela (vojnu bazu) Brigadu 93 nakon žestokih sukoba i trostrukog samoubilačkog napada,", izjavio je šef Sirijske opservatorije Rami Abdel Rahman i dodao da vladine snage sada drže još samo jednu poziciju u provincji Raka kod vojnog aerodroma Tabka, prenio je AFP.

Ekstremisti su se sukobljavali i juče sa vojnom Brigadom 93 u Raki gdje IS već kontroliše regionalnu prijestonicu i značajne dijelove teritorije.

U sukobima je, prema podacima Opservatorije, poginulo najmanje 27 sirijskih vojnika i 11 džihadista.

Mnogi vojnici povukli su se u bazu Brigade 93 nakon što je IS zauzela bazu Divizije 17 prošlog mjeseca kada je poginulo 85 sirijskih vojnika.

Nakon zauzimanja ove vojne baze, skoro čitava provincija Raka nalazi se pod kontrolom Islamske države, sem vojnog aerodroma Tabaka gdje se još nalaze vojnici.

Rat u Siriji između pobunjenika koji žele svrgavanje predsjednika Bašara al Asada i vladinih snaga izbio je u martu 2011. godine i odnio je više od 170.000 života.

U proljeće 2013. godine u taj sukob uključili su se i džihadisti Islamske države koji su zauzeli skoro potpuno provincije Raka i Deir Ezor u Siriji nedaleko od iračke granice.

U međuvremenu sunitski ekstremisti su od juna u ofanzivi i u Iraku gdje svakodnevno zauzima sve veće dijelove iračke teritorije, a 29 juna Islamska država je objavila da uspostavlja islamski kalifat na teritoriji Sirije i Iraka.

Bonus video: