Izraelska ofanziva

Netanjahu: Hamas je naš neprijatelj, a ne narod Gaze

Netanijahu je rekao da "žali" zbog svake civilne žrtve ali da je Hamas odgovoran jer je izvodio napade iz civilnih područja
5 komentar(a)
Benjam Netanjahu, Foto: Beta/AP
Benjam Netanjahu, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 06.08.2014. 19:26h

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu apelovao je na strane novinare, koji sada odlaze iz Gaze, da "pokažu istinu" o tome kako Hamas koristi civilna područja za terorističke akcije.

"Narod Gaze nije naš neprijatelj, Hamas je naš neprijatelj. Tragedija Gaze je da njome vlada Hamas, organizacija koja počiva na civilnim žrtvama", rekao je izraelski premijer večeras u Jerusalimu u prvom obraćanju svijetu otkako je ofanziva u Gazi stigla do kraja.

On je apelovao na međunarodne medije da govore o onome što su vidjeli u Gazi sada kada, kako je rekao, više nisu pod prijetnjom Hamasa.

"Kada je Hamas odbacio egipatski prekid vatre ubijeno je 180 ljudi - to znači da je 90 procenata žrtava palo nakon tog odbijanja. Hamas mora da odgovara za to", rekao je Netanijahu, aludirajući na činjenicu da je Izrael 15. jula, osam dana poslije početka ofanzive na pojas Gaze, prihvatio predlog za prekid vatre, a Hamas ga odbacio.

U ponedjeljak su obje strane prihvatile sličan predlog o trodnevnom prekidu vatre koji je u utorak ujutru stupio na snagu i još se drži.

Netanijahu je istakao da je Hamas svjetski problem, kao Islamska država i Boko Haram, i mora se izopštiti iz porodice nacija.

Takođe je branio akcije izraelske vojske u sukobu u Gazi, istakavši da je visoke civilne žrtve izazvao Hamas i da je intenzivno izraelsko bombardovanje bilo neophodan odgovor na napade Hamasa.

"To je bilo opravdano. Bilo je proporcionalno", rekao je.

Skoro 1.900 Palestinaca je ubijeno u sukobu, većinom civila, navode palestinski ljekari, kako prenosi Asošijeted pres. Izrael tvrdi da je među poginulima oko 900 palestinskih militanata.

Netanijahu je rekao da "žali" zbog svake civilne žrtve ali da je Hamas odgovoran jer je izvodio napade iz civilnih područja.

On je ujedno odbacio tvrdnje američkih medija da su odnosi Izraela i SAD dospjeli na niske grane, istakavši da je razgovarao s državnim sekretarom SAD Džonom Kerijem, pohvalivši njegovu izjavu o potrebi da se razoruža Gaza.

"Izrael pomno prati prekid vatre u Gazi. Dodatne snage će ostati u području Gaze da štite građane. Situacija tamo je bolja i bezbjednija nego prije operacije", ocijenio je Netanijahu.

Govoreći o cilju unistenja tunela prokopanih ispod granice za upade u Izrael, Netanijahu je rekao da je izraelska vojska uspjela u tome.

"Napustili smo Gazu nakon što smo uništili tunele za koje smo znali i nekoliko za koje nismo", rekao je izraelski premijer.

Netanijahu je nagovijestio da Izrael radi na dugotrajanom rješenju za prijetnju u Gazi.

"Radimo da damo tehnološko rješenje za pretnju koju predstavljaju tuneli za naše zajednice," rekao je on.