Pobunjenici granatama na Damask, najmanje 16 poginulih

Sirijski ekstremisti zauzeli su Arsal u subotu, zauzeli položaje libanske vojske i zarobili preko dvadeset vojnika i policajaca
2 komentar(a)
Liban, vojska, Foto: Reuters
Liban, vojska, Foto: Reuters
Ažurirano: 06.08.2014. 10:38h

Najmanje 16 osoba, među kojima dvoje djece, ubijeno je protekle noći kada su sirijski pobunjenici granatirali više kvartova Damaska, dok je 79 ranjeno, a istovremeno su izbili novi sukobi u libanskom pograničnom gradu Arsalu koji su zauzeli islamisti iz susjedne Sirije.

Direktor Sirijske opservatorije za ljudska prava Rami Abdel Rahman izjavio je danas da je islamistička pobunjenička brigada prošle noći bombardovala više od desetak kvartova sirijske prijestonice, prenosi AFP.

Istovremeno, libanski državni mediji su javili da su, nakon što je propalo primirje, u gradu Arsalu sukobi ponovo izbili kada su rano jutros militantni aktivisti otvorili vatru na libanske vojnike, navodi AP.

Primirje, koje je sklopljeno uz posredovanje muslimanskih sveštenika, imalo je za cilj da okonča četvorodnevne sukobe u Arsalu i omogući pregovore o oslobađanju zarobljenih libanskih vojnika.

Sirijski islamisti su u subotu zauzeli Arsal i preuzeli kontrolu nad libanskim vojnim položajima, zarobivši izvestan broj vojnika i policajaca u najozbiljnijem prelivanju sirijskog nasilja u Liban do sada.

Saudijska Arabija dostavila je libanskoj vojsci pomoć od milijardu dolara u borbi protiv džihadista na granici sa Sirijom, a načelnik Generalštaba libanske vojske je zatražio od Francuske da ubrza dopremanje obećanih zaliha oružja, prenosi francuska agencija.

U dosadašnjim sukobima ubijeno je 17 libanskih vojnika, a najmanje 22 vojnika i nepoznat broj policajaca vode se kao nestali.

U međuvremenu, Saudijska Arabija dostavila je libanskoj vojsci pomoć od milijardu dolara u borbi protiv džihadista na granici sa Sirijom, a načelnik Generalštaba libanske vojske je zatražio od Francuske da ubrza dopremanje obećanih zaliha oružja, prenosi francuska agencija.

S druge strane, organizacija "Hjuman rajts voč" (Human Rights Watch) saopštila je danas da sirijski pobunjenici drže kao taoce 54 žena i djece već godinu dana i zatražila njihovo oslobađanje uz upozorenje da držanje civila u zarobljeništvu može da se tretira kao ratni zločin.

HRV navodi da je grupa od 54 osobe, među kojima je 34 djece, zarobljena u priobalnoj provinciji Latakiji tokom opozicione ofanzive pre godinu dana, a pobunjenici ih i dalje drže kao taoce, očito "u namjeri da primoraju vladu na neke korake, uključujući razmjenu talaca i zatvorenika koji se nalaze u državnim zatvorima".

Više od 170.000 ljudi ubijeno je u Siriji otkako su mirni antirežimski protesti u martu 2011. prerasli u oružani sukob, podsjeća francuska agencija.

Bonus video: