Kina: U zemljotresu poginulo skoro 400 ljudi

Sinhua prenosi kako "preživjeli, mokri do gole kože, sjede uz blatnjave puteve čekajući da im dostave hranu i ljekove
0 komentar(a)
Ažurirano: 04.08.2014. 07:38h

U Kini je u toku akcija spasavanja preživjelih u snažnom zemljotresu koji je pogodio provinciju Junan na jugozapadu Kine, a u kojem je poginula najmanje 381 osoba.

Na podučju pogodjenom zemljotresom je srušeno više od 12.000 kuća, dok ih je 30.000 oštećeno, objavila je kineska agencija Sinhua, a prenijela agencija AFP. Prema tvrdnjama Američkog geološkog zavoda, zemljotres je bio jačine 6,1 stepen Rihtera, dok ga je kineska seizmološka služba procijenila na 6,5 stepeni Rihtera.

Podaci o poginulima i povrijeđenima se i dalje prikupljaju. Epicentar zemljotresa je bio na maloj dubini od svega 10 km, ispod grada Longtoušana, koji je najteže pogođen. Kineska državna televizija je saopštila da je to najjači potres na području Junana u posljednjih 14 godina. Spasioci i danas, jutro poslije katastrofe, pretražuju ruševine zgrada u očajničkoj potrazi za preživjelima, ali njihove napore spasavanja otežava obilna kiša.

U okrugu Ludian, koji je najteže pogođen zemljotresom,Sinhua prenosi kako "preživjeli, mokri do gole kože, sjede uz blatnjave puteve čekajući da im dostave hranu i ljekove. Neki od njih polugoli stoje na otvorenom, drhteći na kiši".

Ta agencija je navela kako na spasavanju preživjelih radi ukupno 7.000 ljudi, među kojima je 5.000 vojnika, policajaca i vatrogasaca, a u akciji spasavanja se koriste mašine za iskopavanje i oprema za otkrivanje preživjelih ispod ruševina. Podaci kineskog Ministarstva unutrašnjih poslova pokazuju da je u zemljotresu ukupno stradala 381 osoba, kao i da ih je povrijeđeno 1.801.

Prema tvrdnjama Američkog geološkog zavoda, zemljotres je bio jačine 6,1 stepen Rihterove skale, dok ga je kineska seizmološka služba procijenila na 6,5 stepeni. Kineska državna televizija je saopštila da je to najjači potres na području Junana u posljednjih 14 godina.

Galerija

Bonus video: