Izrael: Dio kopnenih snaga se povlači iz Gaze, pola žrtava su borci Hamasa

"Djeca predstavljaju 30 odsto civilnih žrtava", naveo je u Jerusalimu UNICEF, uz bojazan da će taj broj da raste
81 pregleda 11 komentar(a)
Gaza, palestina, Foto: Beta/AP
Gaza, palestina, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 02.08.2014. 18:39h

Kabinet odbrane Izraela odlučio je da ne šalje nikoga na pregovore o novom primirju u Kairu, zbog nedavne otmice izraelskog vojnika.

Kako javlja izraelska štampa, vrh odbrane je odlučio da ne šalje nikoga u pregovore, dok se predstavnici palestinske strane očekuju u Kairu.

Abdel Fatah al Sisi, predsjednik Egipta, rekao je da egipatski mirovni plan ima realne šanse da okonča konflikt u Gazi.

Podsjetimo, primirje koje je trebalo da traje 72 sata, a koje su zahtjevale UN, proglašeno je u petak, ali je ubrzo potom i prekršeno, jer je Hamas napao Rafu. Tada je otet i jedan izraelski vojnik, a dvojica su ubijena.

Rafa je i danas teško granatirana. Vojska Izraela i dalje traga za vojnikom.

Izraelske vlasti saopštile su danas da skoro polovinu palestinskih žrtava u pojasu Gaze predstavljaju pripadnici palestinskog radikalnog pokreta Hamas.

"Naša vojska je sprovela profesionalno i pouzdano istraživanje prema kojem 47 odsto palestinskih žrtava predstavljaju teroristi", rekao je zamjenik šefa izraelske diplomatije Cači Hanegbi i dodao da se u izvještaju nalaze fotografije i imena žrtava.

Izrael pripadnike Hamasa naziva teroristima.

Međutim, kako javljaju izraelske TV stanice, dio njihovih kopnenih snaga povlači se iz Gaze, prenio je Rojters.

Izraelska vojska je prethodno saopštila da je blizu postizanja svog glavnog zadatka: uništavanja tunela između Gaze i Izraela koje koriste za napade borci Hamasa.

List “Harec” navodi da će u naredna 24 sata izraelska vojska saopštiti da su svi tuneli za koje se zna uništeni.

Znalo se za 31 tunel prije početka operacije, a dodatni su pronađeni tokom kopnene ofanzive započete 17. jula.

Nakon uništenja tunela izraelska vojska namjerava da povuče vojnike i da ih razmjesti nekoliko stotina metara pred graničnom ogradom unutar Gaze. Dio vojske će se povući preko granice.

Očekuje se da će izraelski premijer Benjamin Netanijahu u večerašnjem obraćanju naciji najaviti šta će se zapravo događati, nakon što je izraelska ofanziva nastavljena 26. dan zaredom.

Najmanje 107 Palestinaca stradalo

Najmanje 107 Palestinaca je poginulo, a jedan izraelski vojnik je nestao u novom talasu nasilja u pojasu Gaze, nakon kraja prekida vatre.

Napadi su nastavljeni tokom noći i 35 Palestinaca je poginulo samo u gradu Rafi, u seriji vazdušnih udara od ponoći.

Predsjednk SAD Barak Obama pozvao je da se nestali vojnik Hadar Goldin (23), besuslovno oslobodi, ali je takođe rekao da mora biti više učinjeno kako bi se zaštitili civili u Gazi.

Izraelska ministarka pravde, članica užeg sastava vlade zaduženog za bezbjednost, optužila je Hamas da je odgovoran za nestanak vojnika i zaprijetila da će ta organizacija platiti visoku cijenu.

Jaki sukobi su obnovljeni nakon što je planirani trodnevni prekid vatre, koji je počeo u osam sati sati po lokalnom vremenu u petak, brzo propao, prenosi Tanjug.

Krvavi bilans na palestinskoj strani je 107 mritvih i stotine ranjenih, od kraha primirja, rekao je portparol hitnih palestinskih službi Ašraf al - Kidra.

Ukupan broj poginulih Palestinaca dostigao je 1.650, od kojih su većina civili. Oni su ubijeni za 26 dana od početka izraelske ofanzive.

Na izraleskoj strani poginula su 63 vojnika i troje cvila. Hamas je optužio Izrael za kršenje prekida vastre, a jevrejska država je rekla da je odgovorila na napade militanata.

UNICEF: 300 djece stradalo u Gazi

Ukupno 296 djece i mladih Palestinaca ubijeno je u pojasu Gaze od početka izraelske ofanzive protiv palestinskog pokreta Hamas 8. jula, saopštio je UNICEF.

Od 296 djece, 187 su dječaci, a 109 djevojčice. Većina njih su imali manje od 12 godina.

"Djeca predstavljaju 30 odsto civilnih žrtava", naveo je u Jerusalimu UNICEF, uz bojazan da će taj broj da raste.

"Broj žrtava, među kojima su i djeca, mogao bi da se poveća zbog sukoba u posljednjih 48 sati. U toku su naše provjere", navodi se u saopštenju i dodaje da to privremeni bilans žrtava.

Od početka borbi, više od 1.650 Palestinaca, uglavnom civila, poginulo je, dok je više od 8.000 povrijeđeno.

Braneći se od kritika međunarodne zajednice, Izrael tvrdi da je Hamas odgovoran za smrt palestinskih civila, jer, kako navodi, koristi stanovništvo kao živi štit.

Bonus video: