Tajvan: U eksplozijama gasa poginulo najmanje 24 ljudi

Očevici su ispričali da su vidjeli tijela kako leže na ulicama, nakon što je čitavu noć bijesnio požar
67 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 01.08.2014. 08:07h

U nizu snažnih eksplozija, izazvanih curenjem gasa, u gradu Kaosijung, na jugu Tajvana, poginulo je najmanje 24 ljudi, a povrijeđena je 271 osoba, saopštili su danas tajvanski zvaničnici.

"Eksplozije, do kojih je došlo kasno sinoć, poginulo je najmanje 24 ljudi, a 271 osoba je povrijeđena", objavila je Nacionalna vatrogasna agencija, dodajući da su povrijeđeni brzo prebačeni u bolnice širom grada, uglavnom sa opekotinama.

Očevici su ispričali da su vidjeli tijela kako leže na ulicama, nakon što je čitavu noć bijesnio požar.

Eksplozije, koje je, po svemu sudeći, izazvalo curenje gasa iz podzemnih gasovoda, bile su toliko snažne da su prevrtale automobile i kidale puteve.

Jedna ulica je prepolovljena čitavom dužinom "gutajući" vatrogasna i druga vozila.

"Vidio sam požar koji je dostigao visinu negdje oko 20 spratova poslije eksplozije, a vatrogasna i druga vozila kako lete vazduhom, dok je 10 tijela ležalo na ulici", ispričao je očevidac Džonson Liju za AFP.

"Eksplozije su bile kao gromovi i put ispred moje prodavnice je pocijepan. Izgledalo je kao zemljotres", rekao je drugi očevidac.

Stanovnici iz tog dijela grada nosili su povrijeđene na improvizovanim nosilima dok su kola hitne pomoći žurila na lice mjesta, a vatrogasci počinjali da uklanjaju tijela.

Vatrogasna služba je saopštila da su među poginulima četiri, a među povrijeđenima 22 vatrogasca.

"Još nije utvrđeno zašto je došlo do curenja gasa. Mi sumnjamo da bi gas koji je procurio mogao biti propilen", izjavio je ministar privrede Čang Čija-ču.

Lokalni mediji su javili da su bolnice pune povrijeđenih, a zvaničnici su upozorili da bi broj žrtava mogao biti i veći.

Gradske vlasti evakuišu više od 1.100 stanovnika iz ugrožene oblasti u škole i skloništa, dok pokušavaju da utvrde gdje je tačno došlo do curenja gasa.

Vojska je poslala oko 1.400 vojnika na mjesto nesreće.

Galerija

Bonus video: