Donji dom odobrio

Odbrana Ustava ili politički manevar: Uskoro tužba protiv Obame?

Za rezoluciju je glasalo 225, a 201 je bio protiv. Ni jedan demokrata nije glasao za taj predlog
0 komentar(a)
Barak Obama, Foto: Reuters
Barak Obama, Foto: Reuters
Ažurirano: 31.07.2014. 08:03h

Američki Predstavnički dom odobrio je podizanje tužbe protiv Baraka Obame za kršenje ustavnih ovlašćenja zbog selektivnog sprovođenja zakona o zdravstvu 2010.

Predstavnički dom, donji dom američkog Kongresa, usvojio je rezoluciju kojom se dozvoljava predsjedniku tog tijela Džonu Bejneru da pokrene sudski postupak protiv predsjednika SAD zbog selektivne primjene djelova zakona o zdravstvenoj reformi.

Republikanci kažu da štite podjelu vlasti propisanu Ustavom, da žele da zaštite prava Kongresa prema Ustavu i da je Obama ignorisao zakone koje je to zakonodavno tijelo usvajalo.

Nije određeno kada će tužba biti podignuta.

Za rezoluciju je glasalo 225, a 201 je bio protiv. Ni jedan demokrata nije glasao za taj predlog.

Demokrate smatraju da se radi o izbornom manevru da se privuku konzervativni glasači za izbore za Kongres u novembru. Oni takođe kažu da je to možda uvod u nastojanje da se opozove Obama, što republikanci odbacuju kao potpuno neosnovano.

Demokrate kažu i da je paradoksalno da republikanci brane zakon o reformi zdravstva koji Obama smatra svojim velikim uspjehom, a protiv koga su oni bili

Republikanci, za koje se očekuje da će zadržati većinu u donjem domu Kongresa poslije izbora u novembru, nadaju se da će osvojiti većinu i u Senatu, gornjem domu, gdje sada većinu imaju demokrate.

Oni optužuju Obamu da samovoljno sprovodi zakone, i da opasno prebacuje ovlašćenja Kongresa na predsjedništvo.

Obama je opisao ovu mjeru kao politički manevar i rekao da je sam preduzeo neke stvari jer Kongres nije učinio ništa da mu pomogne. Demokrate navode da je predsjednik djelovao zakonito i u okviru svojih ovlašćenja.

Demokrate kažu i da je paradoksalno da republikanci brane zakon o reformi zdravstva koji Obama smatra svojim velikim uspjehom, a protiv koga su oni bili.

Kako navodi AP, savezni sudovi često okijlevaju da se miješaju u sporove izmedju izvršne i zakonodavne vlasti.

Da bi bila prihvaćena tužba, republikanci bi morali da dokažu da je Donji dom kongresa bio povrijeđen Obaminim djelovanjem. Čak iako bude prihvaćena tužba, pitanje je da li bi procedura bila završena dok je Obama još predsjednik.

Obami ističe drugi mandat u januaru 2017. Prema navodima jednog sudije, kada se uključe žalbe, procedura kroz savezni sudski sistem mogla bi da traje najmanje oko dvije godine.

Preporučujemo za Vas