Umro posljednji Amerikanac koji je bombardovao Hirošimu 1945.

Vankirk je bio jedan od 12 članova posade u avionu sa koga je prvi put u istoriji bačena atomska bomba
6 komentar(a)
Tiodor VanKirk, Foto: Beta/AP
Tiodor VanKirk, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 30.07.2014. 11:42h

Posljednji član posade američkog bombardera B-29 sa koga je bačena prva atomsku bombu na Hirošimu u avgustu 1945. preminuo je u 94. godini, javili su američki mediji.

Tiodor Vankirk, poznat kao Holanđanin, umro je u ponedjeljak u domu za stare u mjestu Stoun Mauten, u južnoj američkoj državi Džordžiji, objavila je američka televizija NBC.

Vankirk, koji je tada imao 24 godine, bio je navigator bombardera "Enola gej" i jedan od dvanaest članova posade u avionu sa koga je prvi put u istoriji bačena atomska bomba.

Bombarder je bacio bombu "Little Boy" (dječak) na Hirošimu u 8.15 po

lokalnom vremenu, 6. avgusta 1945. godine, kada je poginulo 145.000 Japanaca, polovina stanovništva tog grada. Druga atomska bomba bačena je tri dana kasnije, 9. avgusta, na Nagasaki, kada je stradalo još 70.000 ljudi.

Vankirk je branio tu operaciju u intervjuu za agenciju AP ocijenivši da je bila neophodna, pošto je skratila rat jer je njom izbjegnuta saveznička invazija koja bi odnijela mnoge živote s obje strane.

On je, međutim, rekao i da njegovo iskustvo iz Drugog svjetskog rata ukazuje da ratovi i atomske bombe ništa ne rješavaju i da bi volio da na svijetu nema atomskih bombi i da sve budu uništene.

Bonus video: