Rusija: Sankcije Japana su čin neprijateljstva

Japanska vlada je u ponedjeljak objavila da će uvesti dodatne sankcije Rusiji zbog krize u Ukrajini
0 komentar(a)
Kremlj, Moskva, Foto: Shutterstock
Kremlj, Moskva, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 29.07.2014. 08:09h

Moskva je nazvala "neprijateljskim" plan Japana da proširi sankcije pojedincima iz Rusije zbog ukrajinske krize.

Rusija je danas nazvala "neprijateljskim" plan Japana da uvede sankcije u vidu zamrzavanja imovine Rusima za koje se smatra da su imali ulogu u destabilizaciji istočne Ukrajine, rekavši da će to nanijeti štetu odnosima dvije zemlje.

"Uvođenje novih sankcija Rusiji neizbježno će ugroziti čitav spektar bilateralnih odnosa i unazaditi ih", navedeno je u saopštenju ruskog ministarstva spoljnjih poslova koje prenosi Rojters.

Japanska vlada je juče objavila da će uvesti dodatne sankcije Rusiji zato što zvanična Moskva nije uticala na ublažavanje konflikta između ukrajinskih i proruskih snaga na istoku Ukrajine, gdje je 17. jula oboren avion "Malezija erlajnsa" sa 298 putnika i članova posade.

Te sankcije će na snagu stupiti uskoro, nakon što ih odobri vlada, navodi se u saopštenju japanskog Ministarstva spoljnih poslova, a prenijela je agencija Kjodo.

Portparol vlade Jošihide Suga je precizirao da će biti zamrznuta imovina koju u Japanu posjeduju pojedinci ili grupe direktno povezane sa ruskom aneksijom Krima i nestabilnošću na istoku Ukrajine.

Evropska unija je u subotu objavila da je proširila sankcije Rusiji zbog njenih postupaka u Ukrajini, na kome su imena još 15 ljudi, među njima šefovi obavještajnih službi, kao i 18 kompanija i organizacija.

Na listi su, između ostalih, direktor Federalne službe bezbjednosti (FSB) Rusije Aleksandar Bortnjikov, direktor Spoljne obavještajne službe Mihail Fradkov i čelnik ruske Republike Čečenije Ramzan Kadirov, prenio je Itar-tas, koji podsjeća da se na "crnoj listi" EU nalazi ukupno 87 fizičkih i 20 pravnih lica.

Bonus video: