Stradalo preko 300

Južna Koreja: Učenici pomogli jedni drugima da napuste brod koji tone

Kada je brod potonuo 16. aprila poginulo je ili nestalo više od 300 osoba, od kojih su većina bili učenici koji su putovali na školski izlet
69 pregleda 0 komentar(a)
Južna Koreja, trajekt, Foto: Beta/AP
Južna Koreja, trajekt, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 17.02.2019. 22:17h

Južnokorejski srednjoškolci koji su preživjeli brodsku nesreću 16. aprila danas su ispričali da su, iako su preko zvučnika stalno dobijali uputstva da ostanu na brodu koji tone, pomogli jedni drugima da pobjegnu kada su shvatili da su njihove kabine suviše poplavljene.

Šest djevojaka je svjedočilo na suđenju 15 članova posade koji su odgovorni za navigaciju broda i optuženi su za nemar i neobavaljanje dužnosti zato što nisu spasli putnike. Četvoro njih je optuženo za ubistvo, navodi AP.

Učenice srednje škole Danvon, blizu Seula, ispričale su koliki je haos nastao na brodu, kako su stavile pojaseve za spasavanje i kako su im školski drugovi pomogli da otplutaju i napuste poplavljene kabine.

Jedna od njih je rekla da je vidjela kako je voda odnijela neke njene drugove.

"Čekali smo, ali smo izašli napolje samo zato što je toliko vode ušlo u kabinu", rekla je jedna učenica, dodajući je čula poruku preko zvučnika na brodu upućenu učenicima njene škole da se ne miču.

Ona je opisala kako se brod toliko nagnuo da je "zid postao pod".

Učenice su opisale kako su stavile pojaseve za spasavanje zato što im je rečeno da to urade preko razglasa ili na preporuku drugova.

One su rekle da su jedva izašle iz kabina.

"Dok sam plutala, vrata kabine su bila iznad moje glave. Izašla sam iz kabine tako što me je jedan drug uhvatio za ruke, a drugi za kuk i podigao me. Kada smo izašli iz kabine stali smo u red u hodniku i rekli smo jedni drugima da ne plačemo", ispričala je jedna učenica.

Kada je brod potonuo 16. aprila poginulo je ili nestalo više od 300 osoba, od kojih su većina bili učenici škole Danvon koji su putovali na školski izlet.

Na brodu se nalazilo ukupno 325 učenika te škole, ali samo 75 njih je preživjelo.