Pilaj: Obaranje MH17 bi moglo da se tretira kao ratni zločin

"Ovo kršenje međunarodnih zakona, uz ostale okolnosti, moglo bi da bude tretirano kao ratni zločin", rekla je Navi Pilaj
3 komentar(a)
Malezija erlajns, mh17, Foto: Reuters
Malezija erlajns, mh17, Foto: Reuters
Ažurirano: 28.07.2014. 13:15h

Obaranje aviona "Malezija erlajnza" na letu MH17 moglo bi da bude tretirano kao ratni zločin, rekla je visoka komesarka UN za ljudska prava Navi Pilaj, prenosi B92.

UN su saopštile da je u sukobima u Ukrajini od sredine aprila stradalo 1.129 ljudi, a da je 3.442 ranjeno.

"Ovo kršenje međunarodnih zakona, uz ostale okolnosti, moglo bi da bude tretirano kao ratni zločin", rekla je Navi Pilaj osuđujući obaranje civilnog leta u kom je poginulo 298 ljudi.

Visoka komesarka UN je istakla da su sve intenzivnije borbe u regijama oko Donjecka i Luganska veoma alarmantne i dodala da sukobljene strane koriste teško naoružanje u naseljenim područjima.

Istovremeno, ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov optužio je SAD da ometaju rad Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS) u Ukrajini.

Lavrov je poručio Zapadu "da neće postići svoje ciljeve".

Borbe su u Ukrajini nastavljene, proruske snage tvrde da je ukrajinska vojska granatirala opasnim raketama "Grad" Gorlovku, grad na jugoistoku. Sukobi su nastavljeni i u Lugansku i Donjecku, gde je u protekle noći stradalo osmoro ljudi.

Bonus video: