Prijeti katastrofa

Požar skladišta goriva kod Tripolija izmakao kontroli

Rezidencija ambasadora Srbije u Tripoliju, glavnom gradu Libije, oštećena je tokom borbi u tom gradu
7 komentar(a)
Ažurirano: 17.02.2019. 22:25h

Ogroman požar koji je zahvatio veliko skladište goriva u glavnom gradu Libije Tripoliju proširio se danas na drugi rezervoar s gorivom, pošto vatrogasci nisu uspjele da savladaju požar zbog borbi suprotstavljenih paravojski.

Libijske vlasti upozorile su da bi zbog požara moglo doći do katastrofe.

Libijska nacionalna naftna kompanija (NOC) navela je da je požar "van kontrole". To je saopšteno samo nekoliko sati pošto su libijske vlasti zatražile međunarodnu pomoć u pokušaju da suzbiju vatru.

Prvi rezevoar gori od nedjelje, i sadrži šest miliona litara goriva. On se nalazi na putu do aerodroma oko kojeg se više od dve nedjelje bore rivalske milicije. U tim borbama je poginulo više od 97 ljudi, a 400 je ranjeno.

I drugi rezervoar sa preko 10 miliona litara naftnih derivata na putu je za aerodrom. Na toj lokaciji u skladištima ima više od 90 miliona litra goriva, pored rezervoara u kojima je i gas za domaćinstva, objavila je libijska nacionalna naftna kompanija.

Vatrogasci od sinoć pokušavaju da ugase vatru sa ograničenim sredstvima kojima raspolažu, ali su zbog borbi u blizini bili primorani da napuste mjesto požara.

Portparol domaće naftne kompanije rekao je da najveća opasnost prijeti od proširenja požara na rezervoare za gas za domaćinstva, što bi moglo da izazove eksploziju i štete u krugu od tri do pet kilometara.

Vlada je pozvala da se odmah uspostavi prekid vatre a stanovnike iz okruženja da napuste tu zonu iz straha zbog eksplozije većih razmjera.

Libijska vlada je navela da je požar izazvan sukobima rivalskih paravojski koji su posljednjih nedjelja pojačani i zbog kojih su mnoge strane zemlje pozvale svoje državljane da napuste Libiju, a SAD privremeno zatvorila ambasadu u Tripoliju.

Rezidencija ambasadora Srbije oštećena u borbama

Rezidencija ambasadora Srbije u Tripoliju, glavnom gradu Libije, oštećena je tokom borbi u tom gradu, saopštilo je danas Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Šteta je međutim neznatna, ističe Ministarstvo i dodaje da se u saradnji sa libijskim vlastima preduzimaju mjere za popravku i zaštitu zgrade.

"Dobili smo uvjeravanja da će učiniti sve što je u njihovoj moći kako bi se zaštitili naši diplomatsko-konzularni objekti i spriječili ovakvi incidenti ubuduće", piše u saopštenju.

Rezidencija ambasadora oštećena je u petak, 25. jula. U Libiji je, po podacima Ambasade u Tripoliju, oko 100 državljana Srbije, zaposlenih u međunarodnim kompanijama i zdravstvenim ustanovama. Zvanicnici Ambasade su u redovnom kontaktu s njima.