Katastrofalno stanje u Južnom Sudanu: Od gladi bi moglo umrijeti 50.000 djece

"Svijet ne bi trebalo da čeka zvanično proglašenje gladi, u trenutku kada deca svaki dan umiru"
0 komentar(a)
Južni Sudan, djeca, Foto: Reuters
Južni Sudan, djeca, Foto: Reuters
Ažurirano: 26.07.2014. 10:38h

Svjetski program za hranu UN i UNICEF u juče objavljenom izvještaju navode da je u Južnom Sudanu gotovo milion djece mlađe od pet godina neuhranjeno.

Agencija UN Svjetski program za hranu i UNICEF apelovali su da se hitno poveća pomoć Južnom Sudanu kako bi se spriječila glad u toj zemlji razorenoj ratnim sukobima i u kojoj je na ivici gladi trećina populacije, odnosno četiri miliona ljudi.

U izvještaju se izražava strahovanje da bi mogla da se ponovi situacija od prije tri godine, kada svijet nije ozbiljno shvatio upozorenje da će u Somaliji i na Afričkom rogu zavladati glad, što se kasnije i dogodilo.

Dvije organizacije sada upozoravaju da bi, ako ne budu preduzete odgovarajuće mjere, ove godine od gladi u Južnom Sudanu moglo da umre 50.000 dece.

"Svijet ne bi trebalo da čeka zvanično proglašenje gladi, u trenutku kada deca svaki dan umiru", rekao je generalni direktor UNICEF-a Entoni Lejk.

Direktorka Svjetskog programa za hranu Ertarin Kuzen naglasila je da je neophodno još sredstava kako bi ljudski životi bili spaseni i apelovala na međunarodnu zajednicu da hitno reaguje.

Savjet bezbjednosti UN juče je ocenio da je zbog nedostatka hrane situacija u Južnom Sudanu "najgora na svijetu" i apeleovao na više zemalja da održe obećanje i Južnom Sudanu uplate 618 miliona dolara pomoći.

U građanskom ratu koji u Južnom Sudanu traje od 2011. godine stradale su desetine hiljada ljudi, dok je 1,5 milion bio primoran da napusti svoje domove.

Bonus video: