Sukob Izraela i Hamasa i na Internetu

Koristeći video-snimke, Tviter, SMS poruke, telefonske pozive, sukobljene strane pokušavaju da sukobe predstave u svoju korist
3 komentar(a)
Izrael, tenkovi, Foto: Reuters
Izrael, tenkovi, Foto: Reuters
Ažurirano: 23.07.2014. 12:15h

Pored posljednjih izraelsko-palestinskih sukoba na terenu, Izrael i Hamas vode i "onlajn borbu" preko društevnih mreža, na internetu.

Propaganda i psihološki rat nisu ništa novo, ali kako navodi AP, tehnologija danas omogućava stranama u sukobu da poruke brže prenesu do određene publike.

Koristeći video-snimke, Tviter, SMS poruke, telefonske pozive, sukobljene strane pokušavaju da sukobe predstave u svoju korist.

Hamas tako apeluje na međunarodnu javnost, ističući veliki broj civilnih žrtava izraelske ofanzive.

Izrael međutim tvrdi da brani svoje građane od napada i preduzima mjere kako bi se spriječilo ubijanje civila na drugoj strani.

Izrael se takođe obraća Palestincima u Gazi, kojima objašnjava da je rukovodstvo Hamasa odgovorno za sukobe.

U telefonskim porukama žiteljima Gaze, s pozivom da napuste svoje kuće, Izraelci tvrde da ih Hamas koristi kao živi štit.

S druge strane, Hamas šalje SMS-poruke Izraelcima upozoravajući ih da će nastaviti da ispaljuje rakete na Izrael dok ne budu ispunjeni palestinski zahtjevi, između ostalog okončanje dugogodišnje blokade pojasa Gaze.

I izraelska vojska je od početka sukoba objavila više od 40 snimaka kojima nastoji da prikaže da su Izraelci u opasnosti.

Objavljeni su nemontirani snimci iz vojnih aviona, ali i montirani prilozi, grafikoni i šematski prikazi tunela koje je Hamas iskopao ispod palestinskih kuća u Gazi da bi se domogao teritorije Izraela.

Vojska je objavila komjuterski generisani snimak palestinskih ekstremista kako navodno pokušavaju da preplivaju iz Gaze u Izrael.

Po tom snimku, koji je na sajtu Jutjub vidjelo više od milion ljudi, borci izlaze na pješčanu obalu, a zatim jedan po jedan stradaju u izraelskoj vatri. Vojska je uz snimak saopštila da je četvoro ekstremista poginulo u akciji.

Hamas je takođe objavio video-snimke, neke uz tekst na hebrejskom, kojima nastoji da zaplaši neprijatelja, prikazujući obuku svojih komandosa i rakete ispaljene u pravcu Izraela.

Izrael je pokrenuo ofanzivu na Gazu 8. jula, od kada je poginulo više od 650 Palestinaca iz Gaze i 29 Izraelaca.

Bonus video: