Karantin u kineskom gradu zbog kuge

Istraga je utvrdila da je ta osoba dobila bakterijsku infekciju od svog psa koji je prethodno pojeo glodara zaraženog kugom
0 komentar(a)
Bakterija kuge, Foto: Shutterstock
Bakterija kuge, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 23.07.2014. 11:15h

Stanovnici jednog dijela grada Jumen na sjeveru Kine su u karantinu, a državni mediji su javili da je jedna osoba u tom gradu umrla od kuge. Agencija Sinhua javila je da je 151 osoba pod nadzorom lekara u Jumenu, gradu s više od 110.000 stanovnika u sjevernoj provinciji Gansu, pošto su lokalne vlasti utvrdile da su te osobe bile u kontaktu sa zaraženom osobom, umrlom 16. jula.

Istraga je utvrdila da je ta osoba dobila bakterijsku infekciju od svog psa koji je prethodno pojeo glodara zaraženog kugom. Istražitelji su naveli da su svi koji su u karantinu zdravi, ali još niko ne može da uđe ili izađe iz tog dijela Jumena. Kuga ili u narodu poznata kao "crna smrt" je akutna, teška i veoma zarazna bolest koja se javlja u obliku upale pluća.

Uzrokovana je bakterijom "yersinia pestis". Tu bakteriju prenosi buva s glodara na čovjeka. Pacijent s plućnim oblikom kuge može zarazu da širi vazduhom. Neliječeni oblik plućne kuge je fatalan, a nepravilno liječena takozvana bubonska kuga, završava se smrću polovine oboljelih.

Kao prirodni izvor - žarište infekcija, bolest se javlja u Africi, Aziji, uključujući i Rusiju, Južnu Ameriku i SAD. Zbog brzog širenja i velike smrtnosti, bakterija kuge može da bude i oružje u eventualnom biološkom ratu.

Bonus video: